Am participat astăzi la ceremonia de aniversare a 150 de ani de învățământ pedagogic în limba română.

Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”, titulatură primită de această prestigioasă unitate de învățământ în anul 2015, este o școală pedagogică de elită, singura din  judeţ, unde s-au format de-a lungul anilor  învăţători, educatori şi pedagogi şcolari.

Iar ei, la rândul lor au pregătit generații de elevi.

Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” deține și titlul de ,,Școală Europeană”, ca o recunoaștere a contribuției și sprijinului adus României pentru integrarea în Uniunea Europeană.

Importanța învățătorului în viața fiecăruia dintre noi este esențială. El este cel care pune bazele educației școlare și este modelul urmat de copii.

Învățătorul trebuie privit ca o instituție a cărei misiune este formarea și dezvoltarea copilului pentru viață.

Dascălii transmit generaţiilor valorile culturale, îndrumă paşii elevilor în vastul domeniu al ştiinţelor, veghează asupra formării personalităţii lor, asupra orientării şcolare şi profesionale.

Prin munca învăţătorului şi a profesorilor copiii ajung să aibă un orizont larg de cunoştinţe și să-şi dea seama mai bine ce doresc să realizeze în viaţă.

Putem spune că dascălii sunt cei care ,,ne fac oameni”.

Sunt convins că ne amintim cu toții din lecturile copilăriei, de „Domnul Trandafir”, învăţătorul plin de bunătate și blândeţe „ca un apostol”, așa cum și-l amintea Mihail Sadoveanu, sau de „Dăscăliţa” lui Octavian Goga, care a lăsat în amintirea elevilor o „icoană” luminoasă.

Fiecare dintre noi are în minte și suflet, pe dascălii care ne-au inspirat și ne-au șlefuit caracterul.

Ziua de astăzi este încă un moment pentru a le mulțumi dascălilor pentru efortul, munca depusă, răbdarea și dragostea de care au dat dovadă, atunci când ne-au pregătit pentru viață.

Vă mulțumesc dragi dascăli pentru implicarea dumneavoastră în educația copiilor noștri și implicit în viitorul comunității noastre.

Doresc să asigur în continuare conducerea acestei școli, pe elevi și pe părinți de toată susținerea administrației publice locale.

Împreună vom contribui la dezvoltarea și creșterea calității învățământului devean.

Aveți tot respectul și aprecierea mea.

Nicolae-Florin OANCEA

Primarul Municipiului Deva

Source