DESCARCĂ MODEL ADEVERINȚĂ ANGAJATOR
DESCARCĂ DECLARAȚIE PE PROPRIE RASPUNDERE
Noile măsuri pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 prevăzute de Hotărârea nr. 52 se aplică pe întreg teritoriul României începând de astăzi, 9 noiembrie, și sunt valabile timp de o lună:
- Este obligatorie purtarea permanentă și corectă a măștii de protecție în toate spațiile închise și deschise, de către toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani.
- Angajatorii sunt obligați să își organizeze activitatea și desfășurarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu. Dacă specificul activității nu permite acest lucru, angajații vor fi împărțiți în două grupe care vor lucra alternativ, cu o diferență de cel puțin 2 ore între schimburi. Măsura se aplică unităților în care își desfășoară activitatea peste 50 de ani angajați și are ca scop evitarea aglomerărilor produse în mijloacele de transport în comun.
- Activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ se vor desfășura online.
- Este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00 – 05:00, cu excepția deplasărilor în interes profesional, pentru asistență medicală sau achiziționarea de medicamente, de tranzit sau de călătorie care se suprapune cu perioada de interdicție (deplasări cu trenul, autocare, avionul sau oricare alt mijloc de transport de persoane), pentru îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru al familiei. Pentru verificarea deplasărilor în interes profesional, persoanele vor prezenta, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere precompletată. Pentru verificarea deplasărilor personale, persoanele trebuie să prezinte, la cererea autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere.
- Este interzisă desfășurarea de diverse reuniuni: aniversări, petreceri în spații închise sau deschise, publice sau private.
- Se suspendă activitatea din spațiile închise a piețelor agroalimentare, acestea putând fi reorganizate în spații deschise.
- Este permisă activitatea comercială în spațiile exterioare amenajate și asimilate spațiilor publice închise în care se prepară, se servesc și se consumă produse alimentare, băuturi alcoolice fără a depăși:
– 50% din capacitatea maximă în intervalul orar 06:00 – 23:00 în județele/localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1.5/1000 de locuitori
– 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06:00 – 23:00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.
- Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor și a altor unități de cazare este permisă fără depăși:
– 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06:00 – 23:00 în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori.
– 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06:00 – 23:00 dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor în județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau efală cu 3/1000 de locuitori și doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile în care este depășită incidența de 3/1000 de locuitori în ultimele 14 zile.
- Unitățile farmaceutice, benzinăriile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.