„Nu abandonați câinii pe stradă”, o campanie de informare demarată de Primăria Municipiului Focșani

Primăria Municipiului Focșani a demarat o campanie de informare publică prin care vrem să reducem numărul câinilor fără stăpân din orașul nostru. Prin intermediul Direcției de Dezvoltare Servicii Publice vor fi distribuite materiale de informare cu privire la obligațiile proprietarilor animalelor de companie din Municipiul Focșani dar și facilitățile oferite persoanelor care nu pot să mai aibă grijă de câinii pe care îi dețin. Acțiunea de informare vizează în special reducerea cazurilor de abandon al câinilor în Municipiul Focșani, care s-au înmulțit în acest an. Pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu mai vor sau nu mai pot să aibă grijă de un câine, îi informăm că au posibilitatea să îl predea adăpostului public de la Golești.
Persoanele care predau câinii la adăpostul Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân sunt recompensate conform prevederilor HCL 304/2023:
fiecare câine adult (în vârstă de peste un an) -100 lei;
puii cu vârsta cuprinsă între 4-12 luni – 50 lei;
puii sub patru luni nu se acceptă fără mamă.
Campania derulată de Primăria Municipiului Focșani îi informează pe proprietarii de câini asupra obligațiilor care le revin dar și asupra sancțiunilor care pot fi aplicate de către Poliția Locală în cazul nerespectării lor. Obligațiile sunt stabilite atât prin legislația națională dar și prin hotărârile Consiliului Local Focșani :
Sterilizarea, vaccinarea și microciparea câinilor sunt obligatorii!
Fiecare animal trebuie înregistrat în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân din România!
Animalele nu trebuie hrănite pe străzi, alei, parcuri, scări de bloc, cimitire sau alte spații care aparțin domeniului public.
Hrănirea câinilor fără stăpân se sancționează cu amendă între 800 – 1.000 lei;
În timpul plimbării pe domeniul public, câinele trebuie să poarte lesă și botniță iar proprietarul să aibă asupra sa carnetul de sănătate al acestuia, o mănușă și o pungă de plastic pentru a strânge fecalele;
Persoanele care nu respectă obligația de a curăța fecalele animalului de companie riscă o amendă între 300-500 lei.

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani

Source