Pentru acest recensământ a existat posibilitatea ca cetățenii să completeze chestionarele online, pentru a ușura procesul. Cu toate acestea, până în data de 17 iulie 2022 sunt trimiși pe teren și recenzori, după modelul urmat până acum. În urma autorecenzării, chestionarele multor români au fost invalidate, aceștia având o a doua șansă de a participa la recensământ datorită modalității mixte de desfășurare a acestuia.
Datele colectate de recenzori pe teren vizează numărul clădirilor de locuit, locuințele și persoanele cu domiciliul obișnuit în aceasta, dar și toate spațiile colectice de locuit.
Cetățenii care vor refuza să completeze chestionarele riscă amenzi.
Cetățenii trebuie să ofere acces la informațiile de care au nevoie recenzorii de teren, aceștia riscă aplicarea de sancțiuni în conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 19/2020. Ordonanța definește contravenții următoarele fapte:
– împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă sau a desfăşurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului;
– refuzul furnizării informaţiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete;
Sancțiunile pe care le riscă cetățenii care săvârșesc faptele menționate la sunt amenzi între 1000 lei și 3000 lei.
Totodată atragem atenția adminsitratorilor spațiilor colective de locuit, de tipul cartierelor rezidențiale și a unităților de cazare turistică să coopereze cu personalul trimis pe teren și să permită accesul recenzorului în vederea efectuării recensământului. Ordonanța definește contravenție și împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidenţiale aflate în proprietate privată, precum şi în cele aparţinând cultelor religioase a personalului de recensământ în vederea desfăşurării tuturor activităţilor aferente recensământului, sancțiunea fiind amenda de la 1500 lei la 5000 lei.
Cei care doresc să evite orice neplăceri sunt rugați să coopereze cu recenzorii timiși pe teren, iar persoanele care doresc să facă parte din personalul de recensământ(recenzori) își pot depune dosarul la Primăria Municipiului Focșani.

Source