Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a  finalizat licitaţia, iar astăzi s-a semnat contractul pentru proiectul “Achiziţie mijloacelor de transport public autobuze electrice 18 m, Braşov, Timişoara”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în baza acordului de parteneriat încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în calitate de lider de parteneriat,  iar Municipiul Timişoara în calitate de partener. Din partea fabricantului au fost prezenți Okan Baș- CEO Karsan Otomotiv și Deniz Çetin-CCO Karsan Otomotiv, care au și semnat contractul de furnizare împreună cu primarul Timișoarei. A mai fost prezentă și Magda Peșu- Director general Anadolu Automobil Rom.

Valoarea totală a proiectului este de 226.186.213,64 lei, iar finanţarea nerambursabilă este în valoare de 184.977.159,38 lei. Contribuţia totală a Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este de  720.000  lei, iar a Municipiului  Timişoara  este de 178.407.663,64  lei. Termenul limită pentru finalizarea implementării proiectului  este 1 ianuarie 2023.

Scopul proiectului este promovarea mobilității urbane durabile, prin crearea unui sistem de transport public eficient, ecologic și modern și înnoirea parcului de transport public ca măsură de îmbunătăţire a mobilităţii urbane şi de limitare a emisiilor de dioxid de carbon. Obiectivul specific este achiziţia a 44 autobuze electrice, cu lungimea de aproximativ 18 m, achiziţia a 15 staţii de încărcare rapidă şi a 44 staţii de încărcare lentă, care să conducă la îmbunătățirea radicală a calităţii transportului public, reducerea poluării, reducerea timpilor de așteptare, și la creşterea numărului de pasageri.

Lotul nr.1-Brașov- 12 autobuze electrice cu lungimea de cca. 18 m,12 staţii de încărcare lentă şi 4 staţii de încărcare rapidă; Lotul nr.2- Timișoara -44 autobuze electrice, 44 staţii de încărcare lentă şi 15 staţii de încărcare rapidă.

Autobuzele electrice vor avea o capacitate de cel puţin 130 de persoane, din care cel puţin 44 pe scaune. Vor avea podea integral coborâtă şi facilităţi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Vor  rezista la temperaturi cuprinse între -25 şi +45 de grade Celsius, la ploaie, praf, ceaţă, noroi, zăpadă, chiciură, gheaţă, apă cu sare, produse petroliere, materiale şi soluţii antiderapant. Vor avea scaune din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice cu tratament antistatic, cu proprietăți antigraffiti, antivandalism, vopsea înglobată, cu tapiţerie rezistentă la uzură şi murdărie, uşor lavabilă. Vor fi prevăzute cu sistem de supraveghere video la interior şi la exterior, cu cel puţin opt camere digitale color, cu înregistrare audio. Vor avea o durată de funcţionare de minimum 15 ani, din care opt fără reparaţie generală.

Ofertantul câştigător este Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.S, produsul ofertat fiind autobuz electric articulat KRS 18 EV (Turcia), iar valoarea contractului pentru Timișoara este de 136.400.145 lei (fără TVA).

Serviciul Comunicare

The post Timișoara va avea primele autobuze electrice first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source