27.10.2023
În această săptămână, primarul Dominic Fritz a luat parte la ceremonia dedicată celor 30 de ani de înfrățire dintre Timișoara și Rueil Malmaison. De asemenea, a avut o serie de întrevederi cu înalți oficiali ai Parlamentului European, la Bruxelles.
În 23 octombrie, primarul timișorean a participat, împreună cu primarul orașului Rueil Malmaison, Patrick Ollier, la ceremonia dedicată celor 30 de ani de relații de colaborare între cele două municipalități. De asemenea, a deschis vernisajul expoziției artistului timișorean Petrică Ștefan în orașul francez și a vizionat un proiect de street art creat de artista timișoreană Corina Nani. Cei doi primari au semnat o declarație bilaterală prin care s-a reafirmat dorința de a promova valorile comune, specifice climatului european: incluziune și respect pentru diversitate, susținere categorică a valorilor democratice, împărtășirea unui orizont profund umanist, înțelegerea rolului comunităților urbane în slujba păcii și prosperității.
Din data de 24 octombrie, primarul Dominic Fritz a avut mai multe întâlniri și discuții cu oficiali de rang înalt din cadrul Comisiei Europene și cu secretari generali ai unor instituții și organizații care reprezintă interesele orașelor la nivel european.
La invitația doamnei Sabine Verheyen, președinta Comisiei de Cultură din Parlamentul European, primarul Dominic Fritz s-a adresat membrilor comisiei pe teme privind viitorul programului Capitalelor Europene ale Culturii.
„Avem vizitatori în Timișoara care vin pentru prima dată aici sau în România și sunt șocați de cât de mult diferă propriile lor prejudecăți și stereotipuri de realitatea din teren. Cu ajutorul Capitalei Culturale, putem scrie cu adevărat un capitol nou în istoria europeană și în felul în care ne percepem unii pe alții și cred că trebuie să folosim mai mult acest lucru. Prin evenimente culturale, prin împuternicirea orașelor, oferindu-le o voce europeană, putem dărâma cortina de fier care există încă în mintea prea multor oameni,” a spus primarul Dominic Fritz în fața Comisiei de Cultură a PE.
După dezbaterea despre viitorul Capitalelor Culturale, edilul timișorean a discutat cu Susana Solis, europarlamentar din Spania, care activează în Comisia REGI (Comisia pentru dezvoltare regională). Au fost analizate provocările comune în privința accesării fondurilor europene, legate, în principal de birocrația excesivă și procesele administrative foarte complicate. Oficialii au agreat că această problemă poate fi depășită prin schimb de experiență și prin consolidarea vocii colective a orașelor și regiunilor în UE.
A urmat o întâlnire cu André Sobczak, secretarul General al EUROCITIES, principala organizație care promovează interesele orașelor la nivel european, din care Timișoara face parte. S-a discutat despre întărirea cooperării dintre Eurocities și Timișoara. Orașul nostru poate aduce o contribuție importantă după experiența de Capitală Culturală, dar și în alte domenii precum tranziția verde și digitală. De asemenea, Timișoara poate juca un rol important în asigurarea unui echilibru al perspectivelor dintre Vestul și Estul Europei, având o istorie care îi permite să integreze ambele abordări. Primarul a punctat necesitatea ca mesajul organizațiilor din Bruxelles să fie mai aproape de realitatea din teren și să deschidă instituțiile către cetățeni.
Primarul a mai avut întrevederi cu reprezentanți europeni din domeniile transparență și valori, inovație, cercetare și digitalizare, fonduri europene, justiție.
S-a discutat despre folosirea fondurilor europene pentru dezvoltarea Timișoarei dar nu doar despre oportunitățile fondurilor europene dar și despre provocările existente, în special întârzierile în privința finanțărilor care vin de la autoritățile centrale către cele locale.
Serviciul Comunicare
The post Timișoara, promovată la nivel european, în cadrul vizitelor oficiale efectuate de primarul Dominic Fritz first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.