Despre Sturioni și Diversitatea Lor
Sturionii, pești vechi de milioane de ani, aduc o diversitate remarcabilă în ecosistemele acvatice. Morunul, cega, pastruga și nisetru sunt printre speciile remarcabile din această familie. Fiecare aduce trăsături unice și contribuie la diversitatea marină.
Morunul (Acipenser gueldenstaedtii)
![](https://i0.wp.com/gorgova.ro/wp-content/uploads/2023/08/morunul.jpeg?zoom=2&resize=1200%2C675&ssl=1)
Cunoscut și sub numele de „acipenser gueldenstaedtii”, morunul este o specie masivă, apreciată pentru carnea sa și icrele prețioase. Habitatul său natural se întinde în zonele de apă dulce din Europa de Est și Asia de Sud-Vest.
Cega (Acipenser stellatus)
![](https://i0.wp.com/gorgova.ro/wp-content/uploads/2023/08/Cega.jpg?w=889&ssl=1)
Cega, sau acipenser stellatus, este remarcat pentru dimensiunile sale mari și icrele sale valoroase. Acesta se găsește în râurile Europei de Est și în Marea Neagră.
Pastruga (Acipenser nudiventris)
![](https://i0.wp.com/gorgova.ro/wp-content/uploads/2023/08/pastruga.jpg?w=458&ssl=1)
Pastruga, o specie rară, se găsește în principal în râurile Europei Centrale și de Est. Gustul său rafinat și caracteristicile unice o fac o delicatesă apreciată în bucătărie.
Nisetru (Acipenser ruthenus)
Nisetru este o specie mai mică de sturion, dar nu mai puțin valoroasă. Răspândit în râurile Europei și Asia de Vest, este recunoscut pentru carnea sa gustoasă și icrele apreciate.