Linie telefonică gratuită pentru victimele violenţei în familie – 0800.500.333!

Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) desfăşoară Campania naţională de informare cu privire la linia telefonică 0800.500.333, la care pot fi semnalate cazurile de violenţă domestică, discriminare şi trafic de persoane.

Serviciul este asigurat non-stop, iar numărul 0800.500.333 poate fi apelat GRATUIT din orice reţea cu acoperire naţională.
Linia telefonică de urgenţă este deservită de mai mulţi operatori care oferă informaţii cu privire la prevederile legale şi măsurile de sprijin, serviciile sociale adecvate nevoilor victimelor, îndrumare şi consiliere primară, precum şi orientări şi recomandări pentru soluţionarea situaţiilor care au determinat apelarea numărului unic, fiind explicate demersurile pe care victima le poate iniţia pentru depăşirea situaţiei de criză.
Numărul unic 0800.500.333 poate fi apelat atât de victime ale violenţei domestice, discriminării sau traficului de persoane, cât şi de membri ai familiei acestora, rude, prieteni, vecini, martori sau alte persoane care au cunoştinţă despre existenţa unui astfel de caz.
O altă componentă a campaniei derulate de ANES o reprezintă promovarea aplicaţiei mobile gratuite „Bright Sky Ro”, lansată de Fundaţia Vodafone în parteneriat cu Poliţia Română, cu scopul de a oferi sprijin specializat victimelor violenţei în familie.
Aplicaţia este disponibilă în App Store şi Google Play, în limbile română, engleză şi maghiară şi cuprinde, printre altele:
– o bază de date cu servicii de asistenţă, care permite utilizatorului să ia legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află
– informaţii despre prevederile legale care pot proteja victimele violenţei domestice
– posibilitatea înregistrării, într-un jurnal secret, la o adresă de e-mail aleasă de victimă, a unor informaţii şi dovezi (text, audio, video sau foto) care pot fi folosite de către victimă.
Necesitatea unei astfel de campanii vine în contextul în care mai mult de 80% dintre români consideră violenţa împotriva femeii drept un fenomen naţional foarte răspândit.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Source