Având în vedere temperaturile ridicate prognozate pentru perioada următoare și care pot favoriza producerea de incendii, vă supunem atenției câteva sfaturi despre cum putem preveni astfel de nenorociri:

– Asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitarea la umbră.

– Verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât să nu constituie surse de aprindere, şi dotarea acestora cu mijloace de primă intervenţie.

– Restricţionarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălzirii excesive.

– Intensificarea activităţilor cu scop preventiv în zonele de culturi agricole şi în locuri cu vegetaţie uscată.

– Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt.

– Este interzisă utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze, lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc, respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc, fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

– De asemenea, aruncarea chiștoacelor de țigări aprinse pe marginea drumului prezintă un real pericol pentru producerea incendiilor de vegetație uscată, care pot avea urmări grave producând pagube materiale consistente sau chiar pierderi de vieți omenești.

Aveți grijă de voi si fiți vigilenți !

Source