Sala de sport a orașului devine centru de vaccinare la Comarnic

Prima etapă a campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 a început în România încă din luna decembrie 2020.

Autoritățile centrale, prin Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, au solicitat tuturor unităților administrative din teritoriu înființarea de centre locale de vaccinare pentru populație, pe lângă cele funcționale în cadrul cabinetelor medicilor de familie. Centre care trebuie să îndeplinească o serie de criterii de siguranță și accesibilitate și care au rolul de a asigura accesul populației la vaccinarea anti Covid-19.

Vaccinarea în România este gratuită și voluntară, și ține cont cu strictețe de grupurile prioritare din punct de vedere al vulnerabilității și riscurilor.  

În Comarnic, un astfel de centru de vaccinare va funcționa în incinta sălii de sport a orașului, locația fiind în curs de amenajare și operaționalizare. Centrul va fi funcțional la 15 ianuarie 2021, urmând ca, cel mai probabil, la finalul lunii ianuarie să înceapă vaccinarea populației din localitatea noastră. Centrul de vaccinare include 3 puncte de vaccinare, un spațiu pentru recepție ș registratură, precum și două zone de așteptare: una pentru persoanele care urmează să se vaccineze și una post vaccinare.  Responsabil de întreaga coordonare a centrului din Comarnic va fi dr. Mihai Moacă, medic de familie la dispensarul medical din localitate, iar din partea Consiliului Local Comarnic a fost desemnat responsabil dl. Clinci Liviu, aflat la primul mandat de consilier.

În prezent se desfășoară vaccinarea românilor  în 3 etape, în funcție de categoria de risc în care se încadrează o persoană. Dacă în etapa I se vaccinează lucrătorii din domeniul medical, farmacii, servicii de sănătate publică, centre rezidențiale, cabinete stomatologice etc., în cea de-a doua etapă va fi vaccinată populația care prezintă risc la infecția cu SARS-CoV-2, vârstnicii peste 65 de ani, persoanele care suferă de boli cronice sau lucrători care desfășoară activități în domenii esențiale, precum personal-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (Parlament, Președinție, Guvern, ministere etc.); din domeniile apărării și ordinii publice, siguranței naționale și autorității judecătorești, personal din sectorul economic vital (procesare și distribuție produse alimentare; uzine de apă; centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric; unități de producție și distribuție gaze sau combustibili lichizi și solizi; unități de producție și transport medicamente; transport de persoane și mărfuri; personal care deservește noduri feroviare, aeroporturi și porturi esențiale; personal din serviciile de comunicații naționale (STS, radio și TV național); personal din unitățile de învățământ și creșe; din poștă și servicii de curierat; personalul cultelor religioase; din mass-media; din domeniul salubrității și deșeurilor. Iar după încheierea acestor două etape va veni rândul populației adulte generale (fără probleme de sănătate), precum și a copiilor, să beneficieze de vaccinul menit să pună capăt epidemiei de coronavirus care a afectat planeta întreagă de mai bine de 1 an de zile.

Pentru eficientizarea procesului de vaccinare, evitarea supraaglomerării sau a sacrificării dozelor de vaccin, vaccinarea se va face prin programare electronică, telefonică sau prin intermediul medicilor de familie, datele fiind colectate într-o platformă unică. Important de menționat este că la momentul efectuării vaccinării se va obține acordul pacientului în vederea vaccinării și se va efectua triajul clinic și epidemiologic.

 

 

Alina Bunghez

Source