Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri seara măsurile de relaxare care vor fi valabile până la 1 iunie. Cele mai importante: decizia de a se elimina obligativitatea purtării măștilor, în anumite condiții, mărirea programului de funcționare a barurilor și restaurantelor, precum și eliminarea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței.

Noi ridicări de restricții vor putea intra în vigoare de la 1 iunie

Conform noilor prevederi legale, se stabilește programul restaurantelor, cafenelelor, barurilor și teraselor în intervalul orar 5:00-24:00. Până acum, activitatea restaurantelor era permisă până la ora 21:00. Capacitatea de ocupare a spațiilor în interior va fi de până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori,  susține Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Totodată, se elimină restricțiile referitoare la portul măștii în spații deschise neaglomerate, urmând ca restricțiile să fie aplicate în continuare în spații publice (închise), piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locuri de muncă.

Tot din 15 mai se elimină interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în toate localitățile, precum și a restricțiilor privind programul operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.

Măsurile de relaxare anunțate vineri seara se aplică începând cu data de 15 mai 2021, iar noi ridicări de restricții vor putea intra în vigoare de la 1 iunie în condițiile în care numărul de cazuri va fi în continuare mic.

”Trebuie să fim atenți”

 Primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu, face apel la locuitori să fie în continuare atenți, pentru că pandemia nu a trecut. ”Sunt astăzi în Șelimbăr 20 de cazuri active de COVID. Asta însemnă o rată a incidenței de 1,29 la mia de cazuri în ultimele 14 zile. Ca să ajungem din nou la o rată a incidenței de peste 3 la mie, nu e nevoie decât de încă 26 de cazuri noi. Suntem pe o linie foarte fină, trebuie să fim în continuare atenți, pentru că pe lângă ridicarea sau impunerea unor restricții vorbim de viața unor persoane dragi pe care o putem pune în pericol”, susține primarul Marius Grecu.

Source