Primarul Dominic Fritz: Timișoara, pe harta culturală și diplomatică internațională. Un șef de stat și peste 60 de diplomați și înalți oficiali vizitează Capitala Culturală, în mai puțin de o săptămână

Săptămâna viitoare, Municipiul Timișoara va fi gazda mai multor delegații oficiale străine, interesate de evenimentele desfășurate în cadrul programului oficial Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Vizitele vor culmina cu prezența Președintelui federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în perioada 25-26 mai. De asemenea, primarul Dominic Fritz se va afla într-o vizită oficială de promovare a Timișoarei 2023 în Portugalia, în perioada 22-23 mai.

”Urmează câteva zile foarte intense pentru Timișoara, când atenția oficialităților și a presei din Europa va fi din nou ațintită asupra noastră. Sunt extrem de onorat să primesc la Timișoara, într-un timp așa de scurt, peste 60 de diplomați, parlamentari, înalți oficiali străini. Suntem în fața unei vizite istorice pentru Timișoara: prima vizită a unui președinte al Germaniei și după foarte, foarte mulți ani prima vizită a unui șef de stat străin. Este șansa pe care titlul de Capitală Culturală ne-o dă, de a arăta Europei povestea Timișoarei multiculturale, inovative și curajoase. Este anul în care trebuie să profităm de vizibilitatea internațională a Timișoarei pentru a repoziționa orașul pe harta Europei și pentru a schimba percepția asupra României”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Programul zilelor următoare arată astfel:

Duminică, 21 mai, primarul Dominic Fritz va întâmpina delegația compusă din diplomați din peste 35 de state din întreaga lume, acreditați la București – ambasadori, consuli, atașați culturali – la Cazarma U, unde se desfășoară una dintre cele mai mari expoziții de artă contemporană din programul Capitalei. Întâlnirea va fi urmată de o recepție oficială, la Cazarmă.

Vizita este organizată de Ministerul Afacerilor Externe și cuprinde principalele obiective ale orașului și o parte din expozițiile reprezentative ale bogatei oferte culturale a anului 2023: Bienala „Art Encounters: My Rhino is not a Myth”, expozițiile Adrian Ghenie – „Corpul Imposibil” și „după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după” de la Cazarma U se găsesc pe agenda vizitei.

 Luni, 22 mai și marți 23 mai – primarul Dominic Fritz se va afla în Portugalia pentru a promova Timișoara 2023, împreună cu Romanian Chamber Orchestra. Va fi prezent în orașul înfrățit Porto și la Lisabona, unde are întâlniri cu reprezentanți ai autorităților portugheze, personalități culturale, jurnaliști, membri ai corpului diplomatic, membri ai comunității românești. La Lisabona, va avea loc o întâlnire bilaterală cu primarul Carlos Moedas, care s-a aflat anul trecut la Timișoara și a participat la o dezbatere cu primarul Timișoarei, despre rolul tot mai important al orașelor la nivel internațional și provocările pe care acestea le întâmpină. De altfel, între primăriile dintre Timișoara și Lisabona există deja stabilite relații de colaborare: Primăria Timișoara a beneficiat de ajutorul Primăriei Lisabona în elaborarea regulamentului de implicare a populației în campania de bugetare participativă.

Miercuri 24 mai și joi 25 mai – Primăria Municipiului Timișoara va primi vizita unei delegații a Parlamentului Regional, regiunea Wielkopolska, Polonia, alcătuită din parlamentari și reprezentanți ai Biroului de Cooperare Internațională și Biroului de Cultură din cadrul Președinției Regiunii Wielkopolska, Polonia. Obiectivele vizitei vizează în principal discutarea modalităților de reajustare a politicilor culturale în context contemporan, modul în care au decurs pregătirile pentru preluarea titlului de Capitală Culturală Europeană, cum decurge implementarea și care sunt beneficiile, dar și responsabilitățile pe care le implică gestionarea unui program atît de complex. De asemenea, membrii delegației vor avea întâlniri cu responsabilii din domeniul politicilor culturale și cu manageri ai instituțiilor culturale din oraș.

Joi, 25 mai și vineri 26 mai – Președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, va fi prezent la Timișoara, în urma invitației făcute de Președinție, Forumul Democrat al Germanilor din România și primarul Dominic Fritz. Înaltul oaspete german va participa la un concert al Filarmonicii Banatul și va vizita expoziția de la Cazarma U. Vineri, Președintele Germaniei va vizita Timișoara împreună cu primarul Dominic Fritz.

De altfel, Germania este unul dintre susținătorii financiari ai evenimentelor Capitalei Culturale cu 550.000 euro. 360.000 de euro vin de la Ministerul Federal al Culturii din Germania pentru două concerte de mare amploare cu  „Gurre-Lieder” de Schönberg, la Timișoara și Gera în septembrie 2023. Încă 190.000 de euro vin de la Fundația Culturală Federală a Germaniei, pentru o producție comună între Teatrul German din Timișoara și cel din Gera.

Serviciul Comunicare

The post Primarul Dominic Fritz: Timișoara, pe harta culturală și diplomatică internațională. Un șef de stat și peste 60 de diplomați și înalți oficiali vizitează Capitala Culturală, în mai puțin de o săptămână first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source