26.11.2023

În prezența mai multor oficialități și a membrilor Comunității Evreiești din Timișoara, primarul Dominic Fritz a dezvelit astăzi o placă comemorativă care onorează amintirea victimelor atentatului antisemit de la 26 noiembrie 1938. La acea dată, în sala de spectacol a Teatrului Comunal din Timișoara (actualul Teatru Național „Mihai Eminescu”) au fost aruncate două grenade. Patru persoane au murit și alte 72 au fost rănite.

„Pentru mine, această poveste are mai mult decât o semnificație istorică, este important felul cum s-a raportat Timișoara la acest atentat. Evenimentul nu a fost menționat în cronicile orașului și nu a existat o cultură a comemorării. Am aflat acum 2 ani de acest episod și mi s-a părut important să îl marcăm în spațiul public. Mă bucur că Teatrul German a preluat subiectul în acest an în care ei împlinesc 70 de ani de activitate, iar Timișoara este Capitală Europeană a Culturii. Este un îndemn să conștientizăm că atunci când nu apărăm valorile Timișoarei, când nu suntem fermi în fața urii, violenței, radicalismului, antisemitismului, există un impact în viața reală și apar tragedii. Faptul că sunt prezenți aici și urmași ai celor care s-au aflat atunci în sală ne arată că nu vorbim despre ceva teoretic, ci despre întâmplări care au afectat direct viața oamenilor” a transmis primarul Dominic Fritz.

„Suntem mândri că trăim în Timișoara și avem aici o comunitate locală în mijlocul căreia poate avea loc un asemenea eveniment. Aici ne simțim mereu acasă și suntem, alături de toate minoritățile, primiți și îmbrățișați cu căldură. Este important să păstrăm vie memoria evenimentului și mă bucur că îi avem aici pe actorii care au jucat în piesă. Această punere în scenă ar trebui văzută de cât mai mulți timișoreni, ca o adevărată lecție de istorie. Apreciem caracterul unic al Timișoarei, un adevărat cămin pentru toate minoritățile” a precizat Luciana Friedmann.  

Placa este amplasată pe clădirea Palatului Culturii din Timișoara, pe colțul cu strada Alba Iulia. Mesajul inscripționat este „În amintirea celor patru evrei uciși în această clădire în atentatul din 26 noiembrie 1938. Nu uităm”, în română, ebraică, maghiară și germană. 

Atentatul s-a produs în timpul unei piese de teatru cu actrița și cântăreața Sidy Thal în rol principal. Artista era angajata Teatrului de limbă idiș de la București, Barașeum. Un membru al grupării Garda de Fier, a aruncat de la balcon două grenade, în mijlocul mulțimii. Din cauza cenzurii, la acea vreme, nu s-a publicat nimic în presa din România. 

Anul acesta, prin Programul Capitalei Culturale, povestea atentatului a fost pusă în scenă de Teatrul German de Stat din Timișoara, după textul dramaturgului Thomas Perle. Piesa documentară „Sidy Thal” încearcă să răspundă la întrebarea „Ce s-a întâmplat cu adevărat?” fiind, totodată, o încercare de a reconstitui atacul și momentul în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală. Piesa este prima cooperare între Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Evreiesc de Stat București. 

Tot duminică, 26 noiembrie, de la ora 18,00, actorii Teatrului German de Stat Timișoara susțin lectura scenică „Sidy Thal a schtikl” (un fragment din piesa „SidyThal”, de Thomas Perle), la Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”.

Thomas Perle a primit bursa Cronicarul orașului și a petrecut mai multe luni la Timișoara, care i-a fost sursă de inspirație și loc de creație.

Serviciul Comunicare

The post Primarul Dominic Fritz a dezvelit o placă comemorativă dedicată victimelor atentatului antisemit din 1938 first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source