12.09.2023

Banca Mondială și Primăria Municipiului Timișoara au organizat, ieri, o întâlnire la care au participat reprezentanți ai mediului universitar, de afaceri și asociativ, precum și ai autorităților locale și centrale. Aceștia au fost consultați pentru elaborarea noii strategii de parteneriat de țară dintre Grupul Băncii Mondiale și România pentru următorii cinci ani.

Reprezentanții Băncii Mondiale au prezentat activitățile pe care le derulează, precum și concluziile Diagnosticului Sistematic de Țară (DST) actualizat pentru România. Prima analiză de acest fel a fost publicată în 2018. Domeniile principale ale dezbaterilor au fost educația, sănătatea, infrastructura și energiile sustenabile.

Viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a pus accent pe necesitatea investițiilor în infrastructură și mobilitate în oraș, estimând un impact semnificativ pe termen mediu și lung pe care acestea îl au asupra creșterii calității vieții cetățenilor.

Gradul redus de dezvoltare a infrastructurii de la nivel național a fost printre punctele slabe pe care le-a adus în discuție și mediul de afaceri. Creșterea mobilității între regiuni ar permite persoanelor din zone mai puțin dezvoltate, care sunt în căutarea unui loc de muncă, să aplice la joburi în regiunea de vest. Rezolvarea acestei situații ar contribui la creșterea nivelului de trai la nivelul întregii țări, nu doar în anumite concentrări urbane.

O zonă importantă unde este nevoie de expertiza Băncii Mondiale este cea a dezvoltării metropolitane, a menționat arhitectul-șef al Timișoarei, Gabriel Almăjan. Timișoara s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și a atras forță de muncă, însă această creștere a fost însoțită de o dezvoltare slab corelată a localităților periurbane.

Subprefectul Sorin Ionescu a subliniat necesitatea dezvoltării învățământului dual, în contextul în care companiile din zonă au nevoie de forță de muncă calificată, iar șomajul în Timișoara și județul Timiș este printre cele mai reduse din țară.

Prevenția este considerată de toți cei prezenți o activitate importantă atât în domeniul educației, cât și al sănătății. Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, susține că direcțiile importante în sănătate sunt reprezentate de prevenție și capacitatea de răspuns a sistemului sanitar la crize majore, dar și de domeniile de vârf ale cercetării. 

Consultările găzduite de Primăria Timișoara au oferit o viziune asupra provocărilor de dezvoltare la nivel central, regional și local, precum și asupra sectoarelor cheie unde sprijinul Grupului Băncii Mondiale poate contribui la reducerea sărăciei, încurajarea prosperității într-un mod incluziv, dezvoltarea sectorului privat și întărirea capacității instituționale pentru servicii publice de calitate și accesibile tuturor.

România este membru al Băncii Mondiale din 1972, iar primul birou din România a fost deschis în 1991. Instituția acordă asistență financiară pentru îmbunătățirea infrastructurii publice, precum și asistență tehnică pentru întărirea capacității administrative în fiecare sector economic.

Banca Mondială a sprijinit administrația locală în 17 proiecte derulate cu fonduri europene, prin finanțarea contribuției Municipiului Timișoara în aceste proiecte.

Serviciul Comunicare

The post Primăria Timișoara se implică activ alături de Banca Mondială în dezvoltarea Strategiei de țară first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source