În urma negocierilor purtate cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Primăria Municipiului Timișoara poate accesa un credit de 20 de milioane de euro, la o dobândă de doar 1,15%, un cost de finanțare istoric de mic, care reflectă stabilitatea financiară a municipalității și încrederea finanțatorului internațional în administrația locală. Banii vor fi folosiți pentru cofinanțarea a două investiții majore din fonduri europene – achiziția noilor tramvaie și reabilitarea totală a Căii Bogdăneștilor – precum și alte două investiții mai mici.
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, va iniția în perioada următoare un proiect de hotărâre ce va fi supus aprobării Consiliului Local prin care va propune ca municipalitatea să acceseze un credit BERD circa 100 de milioane de lei (aproximativ 20 de milioane de euro) pentru susținerea unor investiții majore pentru oraș. Este vorba despre achiziția celor 21 de noi tramvaie care vor începe să circule în oraș din această toamnă, unde cofinanțarea Primăriei Timișoara este de 38,4 milioane de lei, dar și reabilitarea Căii Bogdăneștilor, preconizată să dureze până în 2023 și unde cofinanțarea din fonduri locale ar fi fost de 59,1 milioane de lei. Cele două proiecte sunt finanțate parțial din fonduri europene, iar banii din acest credit vor acoperi costurile neeligibile.
„Obținerea acestui credit de investiții este un succes al negocierilor purtate de administrația pe care o conduc cu oficialii BERD și o dovadă a încrederii acestora în stabilitatea financiară a municipiului. Practic, costurile sunt infime față de beneficiile pe care le vom avea. De asemenea, slăbirea presiunii pe bugetul local ne va permite să investim acești 20 de milioane de euro, pe care altfel i-am fi cheltuit pentru cofinanțarea acestor proiecte, în alte proiecte pentru timișoreni. Și avem foarte multe șantiere deschise în oraș, de la reabilitări de străzi, până la reparații de școli sau construcții de creșe”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Fondurile din acest credit vor fi folosite și pentru finanțarea a două proiecte mai mici. Este vorba despre actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al Polului de Creștere Timișoara, un document strategic pentru dezvoltarea transportului sustenabil și un studiu privind optimizarea rețelei de transport public (M6), inclusiv crearea de benzi dedicate.
Creditul va avea o perioadă de rambursare de 15 ani.
Serviciul Comunicare
The post Primăria Timișoara intenționează să acceseze un credit de investiții în valoare de 20 de milioane de euro first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.