07.11.2023

Elevii de la două licee timișorene se vor bucura de investiții în reabilitare termică și energie verde. Primarul Dominic Fritz a semnat contractele de proiectare pentru Colegiul Tehnic Henri Coandă și Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară. Acestea urmează să devină unități sustenabile din punct de vedere energetic.

„Pregătim următoarea rundă de investiții în școli, finanțate cu fonduri europene, pentru ca să oferim elevilor Timișoarei condiții moderne de studiu. Atât Coandă, cât și Alimentar, se numără printre școlile uitate de administrațiile precedente și care au neapărat nevoie de reparații. Curțile le-am refăcut pe timp de vară, dar pentru clădirile acestor campusuri școlare avem nevoie de o investiție serioasă. În total reabilităm 8 clădiri, instalăm 4 stații pentru vehicule electrice, introducem surse sustenabile pentru energie, dar și sisteme inteligente de management energetic”, anunță primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Trei corpuri de clădire de la Liceul Alimentar vor fi reabilitate termic în mod integrat. Va scădea astfel consumul de energie pentru încălzire și răcirea claselor, precum și costurile aferente pentru utilități. Valoarea contractului este de 159.800 lei (fără TVA).

Pentru Liceul Henri Coandă, lucrările planificate sunt de reabilitare termică prin termoizolarea fațadei și a acoperișurilor, înlocuirea tâmplăriei și construirea unui punct termic care să deservească toate clădirile aferente liceului. Vor fi reabilitate școala, internatul, cantina, sala de sport și clădirea cu ateliere. Mai mult decât atât, lucrările vizează și reabilitarea instalațiilor electrice, schimbarea instalațiilor sanitare, a distribuției cu apă și a canalizării. Valoarea contractului este de 175.000 lei (fără TVA).

În plus, vor fi instalate 4 stații de reîncărcare rapidă cu câte 2 posturi pentru vehiculele electrice, panouri solare fotovoltaice, precum și sisteme inteligente de contorizare, urmărire și înregistrare a consumurilor energetice.

Sursa de finanțare în cazul acestor două obiective majore de investiții sunt atât fonduri de la bugetul local cât și fonduri nerambursabile prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea totală a investițiilor care vor fi făcute pentru cele 2 școli este de peste 55 de milioane lei.

Serviciul Comunicare

The post Primăria Timișoara începe proiectarea tehnică pentru a transforma Liceul Alimentar și Colegiul Tehnic Coandă în școli verzi, inteligente first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source