10.08.2023

Primăria Municipiului Timișoara pregătește refacerea Podului Pietonal „Îndrăgostiților”, care asigură traversarea Canalului Bega, în Parcul Copiilor. Consiliul Local a aprobat, în plenul din 9 august, atât Studiul de Fezabilitate cât şi indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiţie. După aprobare, urmează elaborarea Proiectului Tehnic şi a Documentaţiei de execuţie. Valoarea totală a investiției se ridică la peste 11 milioane de lei, sumă asigurată de la bugetul local. 

„În urmă cu câteva luni am luat o decizie dificilă, dar necesară. Podul Îndrăgostiților se află într-o stare puternică de degradare și reprezenta un pericol pentru timișorenii care îl foloseau de zi cu zi. De aceea, l-am închis temporar și urgentăm refacerea lui. Investiția pentru un pod nou a fost aprobată și trecem la faza de proiectare tehnică și obținere a autorizației de construire. În plus, vin cu o veste bună pentru cei care au amintiri lăsate acolo. Lacătele vor rămâne și grilajul unde sunt fixate va fi păstrat”, transmite viceprimarul Ruben Lațcău.

În prezent, accesul pe pasarelă nu este permis, din motive de siguranță. Infiltrațiile de apă au afectat suprastructura podului. De asemenea, din cauza distrugerii stratului de beton, armăturile din metal au fost expuse la ploaie și au fost corodate. Fundațiile de la picioarele pasarelei sunt deteriorate, iar calea pietonală prezintă, la rândul ei, gropi și denivelări.

Fiind un loc cu o încărcătură simbolică pentru timișoreni, Primăria intenționează să păstreze structura metalică pe care sunt prinse lacătele fixate acolo de perechile de îndrăgostiți și care a dat și numele pasarelei. Grilajul va fi, cel mai probabil, amplasat în imediata apropiere a viitoarei pasarele, pentru a păstra aceste amintiri cu valoare emoțională în spațiul public.

Pasarela care urmează să fie construită va avea o cale de acces mai largă, atât pentru pietoni, cât și pentru bicicliști. Vor fi amenajate rampe speciale care să permită accesul persoanelor cu dizabilități. Zona va beneficia de sistem de iluminat arhitectural și de amenajări horticole.

Serviciul Comunicare

The post Primăria Municipiului Timișoara reface Podul Îndrăgostiților first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source