11.08.2023

Peste 400 de somații au fost transmise, în ultimele 3 luni, proprietarilor de terenuri infestate cu ambrozie care nu luat măsurile necesare pentru prevenirea, combaterea și distrugerea acestei buruieni. Până în acest moment s-au conformat 51 de persoane și au luat măsurile de cosire a ambroziei.

Primăria Municipiului Timișoara, împreună cu Poliția Locală, desfășoară acțiuni pentru a preveni răspândirea ambroziei, scopul final nefiind penalizarea.

După transmiterea somațiilor, Poliția Locală a verificat soluționarea acestora de către proprietari. Cei care nu se conformează și nu cosesc ambrozia de pe propriile terenuri, primesc apoi un avertisment. Până la ora actuală s-au transmis 23 de astfel de avertismente. Dacă nici după primirea avertismentelor proprietarii nu aplică măsurile necesare de combatere a ambroziei, aceștia vor fi sancționați cu amendă contravențională. Menționăm, de asemenea, că Poliția Locală va aplica amenzile contravenționale până la data de 31.10.2023.

Conform Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei și ale art. 7 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018, obligația proprietarilor de terenuri este de prevenire, combatere și distrugere a buruienii. Acestea se pot realiza prin cosire repetată, distrugere cu unelte agricole, smulgere, în cazul unor suprafețe izolate sau erbicidare, după caz. Amenzile contravenționale sunt de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Adresăm un apel tuturor proprietarilor sau deținătorilor de terenuri să ia măsurile necesare pentru combaterea ambroziei, având în vedere că răspândirea acestei plante care produce o cantitate mare de polen extrem de alergizantă este o amenințare pentru sănătatea tuturor.

Serviciul Comunicare

The post Primăria Municipiului Timișoara continuă măsurile pentru combaterea ambroziei first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source