În ultima vreme, în spațiul public au apărut mai multe speculații legate de achizițiile publice efectuate de municipalitate pentru implementarea proiectelor europene. Tocmai de aceea, considerăm că focșănenii merită să fie informați în mod corespunzător, astfel încât să nu mai existe nicio nelămurire pe această speță.
În primul rând, trebuie să precizăm faptul că TOATE licitațiile se desfășoară prin intermediul platformei electronice SICAP. Aici se poate înscrie ORICE FIRMĂ care îndeplinește condițiile legale, dintre care amintim: cont în trezorerie, să nu aibă datorii la bugetul local și de stat, să nu fie în procedură de faliment. Pe lângă acestea se adaugă cele specifice, prevăzute în caietul de sarcini, gen: număr și calificare personal, dotări tehnice și utilaje, experiență similară cu obiectul contractului respectiv, precum și a valorii acestuia.
Facem mențiunea că SINGURUL criteriu de atribuire a unui contract de execuție lucrări este PREȚUL CEL MAI SCĂZUT! Mai mult decât atât, TOATĂ procedura de licitație este una cât se poate de transparentă, iar ofertele făcute de societățile înscrise sunt accesibile TUTUROR persoanelor interesate prin accesarea sistemului SICAP. Practic, oricine poate vedea proiectele de lucrări scoase la licitație, iar la final și ofertele depuse de fiecare firmă în parte.
Iar atribuirea este ultima etapă, care consfințește faptul că societatea câștigătoare este cea care a ofertat prețul cel mai scăzut! În plus, TOATE licitațiile sunt supuse controlului de către Autoritatea Naționala a Achizițiilor Publice (ANAP) și Curtea de Conturi.
În aceste condiții, unele afirmații cum că o anumită firmă ar câștiga toate licitațiile sunt doar pure invenții, determinate în mod clar de necunoașterea sau neînțelegerea procedurilor legale.
Lista completă a situației contractelor scoase la licitație în 2023 poate fi consultată AICI.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Focșani

Source