O nouă galerie de artă, într-un spațiu istoric care va fi reabilitat
Timișoara se confruntă cu o lipsă de spații culturale, iar faptul că în 2023 va fi Capitală Europeană a Culturii și s-a angajat să dezvolte infrastructura culturală, accelerează noile investiții în acest domeniu.
Proiectul de hotărâre care cuprinde Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții aferente obiectivului de investiție “DALI+Proiect Tehnic Reabilitare Galeria de Artă”și indicatorii tehnico-economici -faza D.A.L.I. va fi supus aprobării consiliului local.
„Investim în infrastructura de cultură din Timișoara și adăugăm și acest proiect la lista de obiective de investiții la care lucrăm. Chiar dacă finalizarea reabilitării nu va prinde Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, galeria va rămâne moștenire acestui demers de a revigora cultura noastră locală. Orașul are nevoie și va avea din ce în ce mai multe spații pentru artiști, pentru ca aceștia să-și poată expune munca – fie că este o piesă de teatru, un film sau un obiect de artă într-o galerie” transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Viitoarea galerie de artă va fi amenajată pe Calea Alexandru Ioan Cuza nr. 2, într-un fragment din fosta cetate, într-un imobil care face parte din ansamblul mai larg, ansamblu înscris în Lista monumentelor istorice. În prezent, galleria este închisă, fiind în stare de degradare. Investiția va consta în reabilitarea spațiului și redarea lui în circuitul galeriilor de artă din oraș. După reabilitare, se preconizează 4 evenimente lunare cu circa 50 de participanți și un număr aproximativ de 2400 de utilizatori pe an.
Categoriile principale de lucrări:
-reparații și consolidare pentru punerea în siguranță a imobilului, pereții de cărămidă se vor lăsa aparenți, se vor curăță și se va injecta mortar acolo unde este necesar;
-pereții propuși spre demolare/ edificare sunt nestructurali și vor fi ancorați de placă de
beton existentă și de arcele de cărămidă cu ancore metalice;
-reabilitarea construcției se face în scopul protejării clădirii de intemperii, respectiv pentru
îmbunătățirea aspectului exterior și a confortului interior. Atât la interior, cât și la exterior se va realiza un sistem de drenaj a apelor de suprafață;
-pentru reabilitare vor fi folosite materiale compatibile (lemn, piatră, cărămidă etc.);
-amenajări/dotări exterioare prin iluminatul ambiental și artistic al imobilului (elemente
de mobilier urban, iluminatul fațadelor, etc);
-dotări interioare pentru funcțiunea muzeală, spații de expoziții, workshop-uri etc;
-se va avea în vedere asigurarea accesului autovehiculelor pentru situaţiile de urgenţă;
-realizarea unui sistem de supraveghere video;
-se urmărește facilitarea accesibilității pentru toate categoriile de vârstă, indiferent de
gradul de handicap (rampe, finisaje la pardoseli interioare/exterioare antiderapante), precum și
amenajarea unui grup sanitar în acest sens.
La final, aleile vor însuma 6,20mp, spațiile verzi 177mp, trotuarul refăcut se va întinde pe 35,80mp, suprafața învelitorii propusă spre înierbare este de 213mp, va crește numărul de copaci de la 3 la 5.
Valoarea totală estimată a reabilitării și punerii în valoare a galeriei este de 1,6 milioane de lei, cu TVA inclus.
Serviciul Comunicare
The post O nouă galerie de artă, într-un spațiu istoric care va fi reabilitat first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.
Source