Mlaștina de la Peșteana este o arie protejată de interes național care corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, de tip botanic) inclusă în Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”.

Cu o suprafață de 2 ha, rezervația se află pe teritoriul satului Peșteana, comuna Densuș, fiind una din cele mai sudice mlaștini oligotrofe din România, în flora căreia s-au identificat populații de roua cerului (Drosera rotundifolia) – un adevărat relict glaciar și bumbăcăriță (Eriophorum vaginatum), o specie protejată aflată pe lista roșie a IUCN.

Mlaștina de la Peșteana, sau Tăul fără fund (Com. Densuș, Țara Hațegului), este o rezervație botanică, areal protejat de categoria a IV-a, în suprafață de 2 ha, amplasată pe teritoriul satului Peșteana, reprezintă o colmatare subrecantă prin sfagmatizare a unui lac preistocenic. Este una din cele mai sudice mlaștini oligotrofe din țara noastră, în flora căreia se remarcă populațiile de Drosera rotundifolia (roua cerului), un adevărat relict glaciar. Această mlaștină numită de localnici și “Tăul fără fund” despre care spun legendele populare că ar fi un lac fără fund, iar în trecut când animalele intrau să se adape erau pur și simplu înghițite de acesta.

Merită să mergeți până la Tăul fără fund , căci însăși povestea reală a acestui loc este una interesantă. Chiar dacă nu veți găsi o mlaștină noroioasă, cum v-ați putea închipui, veți descoperi un loc unde cresc plante carnivore.

Să nu vă imaginați că plantele carnivore au tentacule uriașe și prind vietăți. Sunt doar mici “capcane pentru musculițe”, nu mai înalte de câțiva centimetri. Frunzele lor secretă o substanță lipicioasă, iar micile insecte păcălite rămân prizoniere între perișorii plantei.

Drumul de aprox. 2 km ce pornește din sat spre locația noastră este magnific. Poienile pline de flori și specii de fluturi rari și panoramele pesteȚara Hațegului vă vor încânta la maxim. Tot traseul veți avea ocazia să mâncați frăguțe pe săturate.

Source