Spațiul din locuință nu-ți oferă posibilitatea de a-ți exprima toate ideile creative? Proiectele de mici dimensiuni au farmecul lor, dar trebuie valorificate atent.
Probabil simți nevoia unei guri de aer în designul casei, mai ales dacă locuiești în oraș. O grădină verticală vine în întâmpinarea celor care își doresc să îmbine utilul cu plăcutul. Este o idee recomandată în special apartamentelor înguste. Rezultatul? O atmosferă proaspătă, dar în același timp adaptată tendințelor actuale în materie de amenajare. Însă, până a te bucura de avantaje, e important să ai în vedere câteva detalii importante. Pregătește-ți notițele și descoperă tot ce trebuie să știi în rândurile de mai jos!
Ce este o grădină verticală?
Spre deosebire de grădinile tradiționale cultivate pe sol, cele verticale utilizează spațiul vertical pentru a crea o oază verde luxuriantă. Sunt amenajate în general pe pereți sau garduri și reprezintă modalități inovative de îmbunătățire a designului. Se potrivesc de minune unor proiecte case mici, tocmai pentru că nu afectează armonia vizuală. Ba din contră, îi conferă mai multă frumusețe.
Conceptul a fost introdus de botanistul francez Patrick Blanc. În scurt timp a devenit sursă de inspirație pentru arhitecții de proiecte case. Mulți specialiști l-au utilizat în etapele de planificare și execuție.
Avantajele unei grădini verticale
Sub forma unor panouri înverzite, grădinile verticale valorifică ambientul și îi conferă mai multă intimitate. Nu este singurul avantaj pe care îl oferă:
- Sporește eficiența spațiului și păstrează echilibrul vizual. Grădina verticală e fix ce aveai nevoie pentru a conferi unor proiecte case mai multă personalitate, fără a compromite celelalte elemente de estetică.
- Purifică aerul și contribuie la crearea unui mediu mai curat și mai sănătos, ceea ce facilitează reducerea factorilor de stres. Fie că o amenajezi pe balcon sau pe terasa din curte, grădina va deveni refugiul de care a nevoie după o zi lungă.
- Este o alegere sustenabilă, în perfectă conexiune cu mediul înconjurător. Chiar dacă ți se pare că e o inițiativă prea mică, amenajarea unui loc verde contribuie semnificativ la protejarea resurselor naturale.
Sfaturi pentru a amenaja o grădină verticală
Gata cu teoria – e timpul și pentru puțină practică! Dacă ai un proiect casa îngust și vrei să-i adaugi o notă autentică, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să organizezi o grădină verticală:
- Selectează un perete sau un gard care oferă suficientă lumină solară. E important, de asemenea, să fie ferit de condițiile meteo extreme. Asigură-te inclusiv că este solid și poate suporta greutatea panourilor.
- Dacă vrei să creezi un microclimat benefic pentru sănătate optează pentru plante aromatice. Mirosul încântător va deveni o terapie care te va ajuta în mod sigur să scapi de oboseală.
- Aranjează plantele și suporturile speciale. Folosește jardiniere și ghivece handmade, dar fabricate din materiale premium. Alege, de asemenea, paleți din lemn pentru a susține corespunzător plantele. Nu uita de pământul special pentru flori.
Nimic nu se compară cu farmecul unui colț verde, unei bucăți desprinse din natură – e fix ce are nevoie casa ta pentru a impresiona.
Aplică și tu principiile unei grădini verticale și bucură-te de avantajele pe care le oferă!