Ghidul chirurgical pentru tratamentul cu implanturi dentare seamănă la prima vedere cu o simplă gutieră pentru dinți. Este realizat de un specialist în radiologie dentară și în utilizarea tehnologiilor de modelare computerizate.

Ghidul chirurgical poate fi utilizat cu succes atât la pacienții cu edentație parțială cât și la persoanele care și-au pierdut toți dinții de pe o arcadă. Această metodă este utilizată pentru inserarea exactă a implanturilor dentare și ajută la proiectarea unei lucrări protetice corecte pe viitor.

În foarte multe cazuri, ghidurile chirurgicale sunt utilizate în intervențiile chirurgicale cu implanturi dentare de tipul all-on-4 sau all-on-6.

Utilizarea tehnologiei 3D computerizate are avantaje importante:

  • permite evaluarea cu exactitate a caracteristicilor anatomice ale pacientului, cum ar fi dimensiunea sinusului maxilar sau traiectul nervului alveolar în maxilarul inferior;
  • oferă informații precise despre dimensiunea, înclinarea, forma și volumul osului edentat pentru poziționarea exactă a implanturilor.
  • un alt avantaj al ghidului chirurgical este planificarea în prealabil a lucrărilor protetice. În funcție de estetica și funcționalitatea lucrării protetice, este selectată cea mai bună poziție a implanturilor. Și numai după aceea se face ghidul chirurgical.

Avantajele tratamentului cu ajutorul ghidului chirurgical

Recuperarea postoperatorie a pacientului și succesul tratamentului depind de cât de corect a fost plasat implantul în maxilar. De asemenea, urmările intervenției sunt cu atât mai ușoare cu cât gradul de invazivitate al procedurii este mai redus. Iar, în această privința, utilizarea unui ghid chirurgical este de neînlocuit.

Printre avantajele utilizării ghidului chirurgical in tratamentul cu implanturi dentare se numără:

  • Plasarea implanturilor cu o precizie de 0,1 mm
  • Conservarea structurilor anatomice
  • Lipsa erorilor în timpul intervenției
  • Reducerea timpului de lucru
  • Intervenție minim invazivă, mai ales atunci când nu sunt necesare grefe osoase
  • Vindecare postoperatorie rapidă
  • Capacitatea de a face o coroană pentru implant chiar înainte de operație, ceea ce permite restabilirea protetica imediat după operație.

Etapele realizării ghidului chirurgical

Etapele de proiectare și fabricare a ghidului chirurgical includ:

  • Se efectuează tomografia computerizată (3D) a maxilarului
  • Se scanează 3D gura pacientului
  • Medicul specialist utilizează un software special care îi permite să suprapună computer tomografia cu scanarea 3D a maxilarului pentru a putea alege poziția ideală a implantului în os.
  • Apoi se face designul ghidului chirurgical care va fi perfect adaptat la arcada pe care se efectuează tratamentul și va conține găurile prin care se vor insera implanturile dentare. 
  • Odată stabilit designul ghidului, acesta va fi printat cu ajutorul unei imprimante 3D.
  • După printarea ghidului, se elimină orice exces de material de pe acesta, pe găurile de poziție se montează manșete speciale ce vor ghida frezele si implantul.

Pentru a putea suprapune imaginea radiologică cu scanarea intraorală, medicul are nevoie de repere clare pe maxilar. Prin urmare, cu cât sunt prezenți mai mulți dinți pe arcadă, cu atât este mai ușoară și mai precisă realizarea ghidului. În cazurile in care lipsesc toți dinții de pe arcadă, este necesară adaptarea sau chiar inserarea unor repere artificiale, precum a unor șuruburi de mici dimensiuni care vor fi îndepărtate la finalul operației.

Cum sunt utilizate ghidurile chirurgicale pentru tratamentul cu implanturi dentare în clinica Omnia Dental?

Pacientul vine la clinică pentru o consultație. După examinarea inițială, dacă se decide aplicarea tratamentului cu implanturi dentare, pacientul va efectua în cadrul clinicii tomografia computerizată. De asemenea, medicul va scana arcada dentară interesată.

Apoi informațiile sunt trimise la medicul specialist în realizarea ghidurilor chirurgicale, care va realiza designul ghidului conform cerințelor medicului implantolog și protetician. Fabricarea ghidului chirurgical durează între  3-7 zile.

Înainte de a începe intervenția de implant dentar, medicul face proba ghidului chirurgical pe maxilarul pacientului. Pentru ca ghidul să se mențină bine pe arcada pacientului, se pot utiliza  mijloace suplimentare de fixare, precum pini transversali.

Operația va începe doar după ce se verifică și se realizează adaptarea fixă a ghidului pe arcadă, deoarece este imperativ ca în timpul intervenției ghidul să nu prezinte nici un fel de mobilitate pentru a nu compromite poziția viitoarelor implanturi.

By press