Enterprise Resource Planing, ERP, reprezintă un sistem de planificare digitală a resurselor de orice tip ale unei companii. Domeniile de activitate în care se poate aplica acest tip de gestionare a resurselor sunt foarte variate, de la cel financiar-contabil, până la vânzări, aprovizionare, sănătate, construcţii sau administraţie publică.

ERP-un sistem care eficientizează activitatea în toate domeniile

ERP este sistemul care include servicii de contabilitate, management financiar şi managementul securităţii şi al riscurilor, gestionarea diferitelor tipuri de inventare, resurse umane, managementul proiectelor şi costul lucrărilor. În plină eră digitală, a aplica acest sistem ERP Romania prezintă avantajul de a aduce o serie de beneficii, atât în domeniul privat, cât şi în cel de stat. Principalul motiv pentru care o instituţie sau companie ar trebui să apeleze acest tip de sistem digital, este acela că optimizează orice tip de proces. De asemenea, reduce semnificativ costurile operaţionale şi economiseşte resursa umană implicată. ERP scade riscul apariţiei erorilor de operare şi permite o actualizare constantă a datelor, precum şi o stocare a acestora într-o bază de date. 

ERP în administraţia publică

De calitatea administraţiei publice a unei ţări depinde performanţa economică a acesteia şi bunăstarea cetăţenilor. În România, administraţia publică este împărţită în trei niveluri de guvernare, respectiv central, judeţean şi local. În cadrul acestor structuri, se rulează venituri proprii, transferuri necondiţionate şi transferuri condiţionate, toate contribuind la crearea unui buget specific nivelului pe care îl reprezintă. Gestionarea acestui volum mare de tranzacţii care implică o multitudine de taxe, impozite şi costuri pentru diferite servicii publice, presupune un aport foarte mare de resursă umană şi financiară. În scopul fluidizării proceselor de lucru şi pentru a limita resursa umană şi costurile, ERP poate reprezenta soluţia cea mai eficientă.

De ce este recomandat un sistem ERP în administraţia locală?

Adiminstraţia locală implică multe tranzacţii financiare. Schimbările continue care se înregistrează la nivelul taxelor şi impozitelor pot îngreuna activităţile specifice, astfel că un sistem ERP va veni cu un suport semnificativ în acest sens. Un sistem ERP presupune reducerea costurilor operaţionale, gestionarea cu uşurinţă a datelor financiare, dar şi obţinerea indicatorilor specifici şi implementarea unor politici care au rolul de a controla fluctuaţiile financiare şi de a impune disciplina financiară. În administraţia publică, un sistem ERP va avea rolul de a genera cu rapiditate şi corectitudine date financiare concrete, context care va conduce la optimizarea proceselor specifice acestui domeniu.

By press