Primăria Municipiului Focșani invită cetățenii să se implice în dezbaterea bugetului pe 2021

Joi, 22 aprilie 2021, de la ora 16.00 vom organiza on-line o dezbatere publică.

Va fi prezentat bugetul local și principalele investiții pe care urmează să le derulăm în acest an.
Proiectul de buget poate fi consultat pe pagina oficială a municipalității – www.focsani.info la secțiunea Informații publice – Buget – Buget pe anul 2021 – Proiect buget pe anul 2021.

Pe această cale îi invităm pe focșăneni să formuleze amendamente pe care ni le pot transmite pe e-mail la adresa [email protected]

Amendamentele vor fi prezentate în cadrul dezbaterii on-line.
De asemenea, cei care vor să aducă îmbunătățiri la bugetul propus, pot face acest lucru și în direct, comentând în cadrul transmisiunii live pe care o vom face pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Focșani.
Bugetul propus pentru anul 2021 este unul direcționat pe investiţii și pe dezvoltarea administrației publice municipale, astfel încât să putem oferi focșănenilor servicii din ce în ce mai bune.
Proiectul de buget arată că investiţiile pe care Primăria Focșani le va derula (din buget şi din fonduri UE) vor creşte în acest an, faţă de 2020, cu 85 milioane lei, de la 103 la 188 milioane lei.
Din această sumă, 150 de milioane de lei provin din proiectele europene pe care municipalitatea le are în diferite stadii.
Și tot la capitolul investiții, avem la dispoziție și o rezervă de 4,7 milioane, reprezentând excedentul bugetar de anul trecut.
La aceste sume se adaugă și creditul bugetar în valoare de 29 milioane lei, avizat de Ministerul Finațelor Publice. Acesta a fost contractat pentru finanțarea (si cofinanțarea în cazul proiectelor europene) lucrărilor din cadrul a 20 de proiecte de infrastructură (piațetele Teatru și Milcov, Parcul Bălcescu și 40 străzi), reabilitare și modernizare unități școlare și săli de sport, iluminat public, modernizare 14 locuri de joacă, extindere rețea gaze, modernizare transport public, reabilitare sistem de termoficare urbană și creșterea eficienței energetice pentru 15 blocuri din Focșani.
Veniturile totale ale bugetului sunt estimate la suma de 371 milioane lei, față de 238 milioane lei în anul precedent, ceea ce reprezintă o creștere de 56%, creștere provenită în special din atragerea de fonduri europene nerambursabile.
În ceea ce privește cheltuielile de funcţionare a Primăriei şi a instituţiilor subordonate, previzionăm 177 milioane lei, o creștere (generată de modificările legislative privind salarizarea în sistemul public) de doar 7% față de 2020, când am avut alocată suma de 165 milioane lei.
Cheltuielile de funcționare includ și Direcția de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP) Focșani, care administrează domeniul public din municipiu, pentru care a fost alocată suma de 35 milioane lei, ce va fi utilizată pentru reparațiile curente și întreținerea străzilor, a spațiilor verzi, a cimitirelor etc.
De reținut însă că din suma totală alocată cheltuielilor, 51 milioane lei sunt prevăzute pentru funcționarea unităților școlare și dotarea acestora cu materialele necesare combaterii noului coronavirus, astfel încât copiii noștri și dascălii lor să fie în maximă siguranță.

Prezentare Buget 2021

Biroul de Presă al Municipiului Focșani

Source