Datorită scăderii numărului de cazuri de infectare cu covid-19 și a creșterii numărului de persoane vaccinate, ieri a fost aprobată de Guvern Hotărârea CNSU nr. 32 din 27.05.2021 care prevede mai multe relaxări ale măsurilor de siguranță.
Printre cele mai importante măsuri adoptate se numără:

 • se permite organizarea activităților culturale, artistice și de divertisment în spații deschise, cu participarea a cel mult 1000 de persoane, purtând masca de protecție, acolo unde incidența este mai mică de 3/1000 locuitori. Persoanele participante trebuie să fie vaccinate, ori să prezinte rezultatului unui test negativ covid sau, dacă au fost infectate cu covid 19, să se afle în perioada cuprinsă între 15 si 90 de zile de la confirmarea infectării.
  Pentru persoanele vaccinate, evenimentele se pot extinde la până 5000 de persoane.
  Evenimentele culturale, artistice și de divertisment se pot organiza și în spații închise la capacitate de 70% a spațiului sau cu un număr mai mare de participanți dacă toți fac dovada vaccinării împotriva covid-19 si au trecut minimum 10 zile de la rapel.
 •  se permite organizarea evenimentelor private de tipul: nunți, botezuri, mese festive, parastase, etc. cu participarea a maximum 70 de persoane în spații deschise sau 50 persoane în spații închise, acolo unde incidenta este mai mică de 3/1000 locuitori. La stabilireanumărului maxim de persoane, nu sunt inclușicopiii cu vârsta mai mică de 16 ani!
  Evenimentul poate conține un număr mai mare de persoane dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva covid-19.
 • Se permite redeschiderea spațiilor de joacă la o capacitate de 50% sub condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva covid-19, ori prezintă un test covid negativ.
 •  Se permite organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea spațiului. Spectatorii trebuie să facă dovada vaccinării sau sa prezinte un test covid negativ sau se află intre ziua 15 și 90 după confirmarea infectării cu covid-19. Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea competițiilor sportive cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, dacă toți participanții facdovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore ori al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore și se vaccinează înaintea intrării în locația de desfășurare a evenimentului.
 • Se permite desfășurarea activității economice a operatorilor din domeniul sălilor de sport/fitness cu participarea publicului până la 70% din capacitatea spațiului, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7mp/persoană, unde incidența este sub 3/1000 locuitori. În zonele unde incidența este între 3/1000 locuitori și 4/1000 locuitori, activitatea se desfășoară fără a depăși 50% capacitate. Se poate permite accesul mai multor persoane cu condiția ca toți participanții să facă dovada vaccinării împotriva covid-19 și să fi trecut 10 zile de la rapel.
 • Se pot redeschide piscinele publice, cu participarea a 70% din capacitatea maximă a spațiului.
 • Restaurantele și cafenelele își pot desfășura activitatea cu participarea la interior a clienților în capacitate maximă de 70%, în intervalul orar 5:00 – 24:00. Se poate permite accesul mai multor persoane cu condiția ca toți participanții să facă dovada vaccinării împotriva covid-19 și să fi trecut 10 zile de la rapel.
 •  Serbările de final de an școlar se pot ține în spații deschise cu participarea elevilor și personalului didactic, precum și a aparținătorilor, cu condiția ca cei din urmă să facă dovada vaccinării și să fi trecut 10 zile de la rapel, să prezinte un test covid negativ sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi de la confirmarea infectării cu covid-19.
 •  Se propune eliminarea obligativității de purtare a măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maximum 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva covid-19, fără a fi permis accesul publicului sau a altor lucrători.

În fisierul de mai jos, puteți citi toate măsurile de relaxare a restricțiilor ce se vor aplica de la 1 iunie 2021.

Loader Loading…

Source