Conferința anuală dedicată eficienței energetice și consumului responsabil de resurse – 23 Februarie 2021 – Timișoara

Proiectul „Smart And Sustainable Energy Consumption” – acronim „SASEC”, RORS-300, finanțat prin Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia se apropie de final. Conferința anuală a Proiectului SASEC, organizată de Municipiul Timișoara  cu sprijinul Orașului Zrenjanin – lider de proiect, a Agenției pentru Dezvoltare Economico-Socială Banat din Zrenjanin și a Clusterului de Energii Sustenabile din Romania – ROSENC – în calitate de parteneri, a reprezentat un moment de împărtășire a rezultatelor proiectului dar și de cunoaștere de noi informații.

Conferința, având  ca scop principal energia durabilă, eficiența energetică și consumul sustenabil de resurse, a beneficiat de numeroase infomații despre modul în care autoritățile publice locale își pot elabora documentele strategice și de planificare în domeniul energiei și climei, dar și despre modalitatea de abordare a unor investiții în eficiență energetică în vederea atingerii țintelor UE pentru anul 2030 în regiunea transfrontalieră.

Conferința s-a desfășurat  ca eveniment virtual, bucurându-se de o largă prezență – peste 100 de participanți, din ambele părți ale frontierei: reprezentanți ai administrației publice locale și județene, cadre didactice din mediul academic, studenți, experți în domeniul eficienței energetice, reprezentanți ai unor companii de consultanță și companii în domeniu, a instituțiilor publice locale și județene și desigur, a membrilor echipelor de proiect.

Conferința a facilitat prezența la eveniment a patru invitați speciali. În deschidere, doamna Camelia RAȚĂ – Director al Asociației „Orașe Energie în România” a subliniat rolul asociației și al mișcării „Convenția Primarilor pentru Climă și Energie Durabilă” pentru dezvoltarea unor comunități neutre climatic și pașii pe care trebuie să îi parcurgă autoritățile publice locale pentru a atinge acest deziderat.  Într-o aparentă antiteză, domnul Ion DOGEANU – Director al Asociației Agenția pentru Eficiență Energetică și Protecția Mediului București a prezentat câteva aspecte practice, izvorâte din activitatea practică și experiența sa îndelungată în domeniu, prin prezentarea motivelor pentru care programele de eficiență energetică pot eșua. În fapt, prezentarea a reprezentat o pledoarie pentru acțiune, pentru abordarea soluțiilor tehnice de eficiență energetică verificate, inovatoare care sunt puse în practică, precum și modalități concrete de evitare a erorilor.

Domnul Profesor Robert GAVRILIUC din partea Universității Tehnice de Construcții București – Președintele Societății Române Geoexchange a prezentat modalitățile de integrare a politicilor energetice regionale și continentale către o Europă neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, iar Domnul Profesor Daniel – Viorel UNGUREANU din partea Universității Politehnica Timișoara și Director al Institutului de Cercetări pentru Energii Regenerabile a propus participanților o abordare nouă a problematicii eficienței energetice în clădiri, prin prezentarea de noi soluții, rezultate din activitatea de cercetare.

Rezultatele Proiectului „SASEC”, din perspectiva  investigării calității aerului în cadrul studiului pilot, realizat în unități de învățământ  și clădiri publice  din Timișoara și Zrenjanin au fost prezentate de doamna Dr. Delia MUNTEAN – Medic Primar Medicină de laborator în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, prin prezentarea raportului monitorizării aeroflorei microbiene, aspect semnificativ în investigarea calității aerului din interior.

„Utilizarea datelor privind parametrii ambientali pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice”, prin rețeaua de senzori amplasată în cele șase școli-pilot din Timișoara și Zrenjanin a fost prezentată de domnul  Vlad STANCIU – Director al Clusterului pentru Energii Sustenabile din România ROSENC.

Lucrările conferinței au putut fi urmărite și prin intermediul rețelei de socializare Facebook, astfel încât peste 2.700 de participanți au putut vizualiza prezentările, discuțiile și concluziile conferinței. Sesiunea de întrebări și răspunsuri care a urmat fiecărei prezentări a constituit  un prilej pentru schimbul de idei, propuneri de soluții practice pe care participanții le vor putea accesa în viitor.

Prezentările conferinței pot fi vizualizate pe portalul primăriei dar și pe pagina de Facebook https://fb.watch/3TfihTMXm5/.

Următorul eveniment al proiectului „Smart And Sustainable Energy Consumption” este programat pentru data de 9 Martie 2021  –  Conferința  Finală a Proiectului, eveniment care va avea loc la Zrenjanin.

Finanțarea proiectului în valoare totală de 852.001,50 EUR, pentru activitățile partenerilor din ambele părți ale frontierei, care urmează să se implementeze până în luna Martie 2021, se realizează în proporție de 85% de către Uniunea Europeană prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România–Serbia.

 

Coordonator de proiect,

Iudit BERE – SEMEREDI

PREZENTĂRI:

1. Camelia RAȚÃ – Manager energetic pentru comunitãți locale, Director Executiv Asociația „Orașe Energie în România” — Convenția Primarilor pentru Climã și Energie Durabilã spre comunitãți neutre climatic

1. Camelia RATA OER Conferinta 23.02.2021

2. Ion DOGEANU – Director Executiv Asociația Agenția pentru Eficiențã Energeticã și Protecția Mediului București — Motive pentru care programele de eficiențã energeticã pot eșua

2. Ion Dogeanu – AEEPM – Conferinta anuala 23.02.2021

3. Robert GAVRILIUC – Profesor universitar, Universitatea Tehnicã de Construcții București – Președintele Societãții Române Geoexchange — Integrarea politicilor energetice regionale și continentale cãtre o Europã neutrã din punctul de vedere al emisiilor de carbon

3. Robert Gavriliuc UTCB GEOEXCHANGE Conferinta 23.02.2021

4. Daniel – Viorel UNGUREANU – Profesor universitar – Universitatea Politehnica Timișoara – Director Executiv, Institutul de Cercetãri pentru Energii Regenerabile – UPT — Eficiența energeticã în clãdiri

4 Viorel Ungureanu UPT ICER Conferinta 23.02.2021

5. Delia MUNTEAN – Medic Primar Medicinã de laborator, Spitalul Clinic Județean de Urgențã „Pius Brînzeu” Timișoara — Monitorizarea aeroflorei microbiene: un aspect semnificativ în investigarea calitãții aerului

5. Delia MUNTEAN SCJUPBT – Conferinta anuala 23.02

6. Vlad STANCIU – Director Executiv Clusterul pentru energii Sustenabile din România ROSENC — Utilizarea datelor privind parametrii ambientali pentru îmbunãtãțirea eficienței energetice a clãdirilor publice

6. Vlad STANCIU – ROSENC – Conferinta 23.02.2021

 

The post Conferința anuală dedicată eficienței energetice și consumului responsabil de resurse – 23 Februarie 2021 – Timișoara first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source