COMUNICAT privind măsurile ce trebuie respectate pentru a preveni răspândirea Pestei Porcine Africane

COMUNICAT
privind măsurile ce trebuie respectate pentru a preveni
răspândirea Pestei Porcine Africane

       Pe raza U.A.T Turceni s-a confirmat existența unui focar de Pestă Porcină Africană la porcii mistreți aflați în proprietatea S.C. GREENADEL S.R.L, crescuți în Complexul de Vânătoare cu punct de lucru Oraș Turceni.
       S-a impus ca măsură uciderea fără întârziere și distrugerea întregului efectiv de porci mistreți, aflați în proprietatea S.C. GREENADEL S.R.L, crescuți în Complexul de Vânătoare cu punct de lucru Oraș Turceni și îngroparea acestora pe teritoriul Complexului de Vânătoare .
      Este interzis accesul în perimetrul Complexului de Vânătoare cu punct de lucru Oraș Turceni a persoanelor neautorizate.
     Se interzice scoaterea animalelor din gospodării, circulația și transportul neautorizat de animale.
Pentru a proteja porcii de această boală, vă recomandăm să respectați următoarele sfaturi:

  • nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
  • creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
  • nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
  • nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
  • nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porcii mistreţi bolnavi.

      Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică din localitate, alte autorități, sau DSVSA judeţeană.
      Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Primar,
Cristina Cilibiu

Source