În data de 9 septembrie 2016, s-au împlinit 100 de ani de la începutul Bătăliei Sibiului, una dintre primele mari confruntări ale Armatei Române de la intrarea României în Războiul de Întregire Naţională 1916-1918.  Cu această ocazie,  la Cimitirul eroilor din Dealul Dăii, comuna Rosia, a avut loc depunerea de coroane şi jerbe de flori.

Discursul primarului

BUNA ZIUA

DOAMNELOR SI DOMNILOR

In primul rand doresc sa va  multumesc tuturor celor care astazi  ati raspuns pozitiv invitatiei mele de a participa la acest eveniment important pentru comuna Rosia, eveniment plin de incarcatura emotionala si spirituala, la care comemoram si omagiem 100 de ani de la batalia Sibiului din septembrie 1916.

Eroii poporului roman cu nume cunoscute , dar mai ales necunoscute , unii stiuti doar de D-zeu , sunt acele personalitati care au demonstrat prin sacrificiul suprem , ca au pus interesele comunitatii si ale natiunii romane mai presus decat interesele proprii.

Actele lor de eroism sunt consemnate nu numai de istoria noastra , dar sunt repere si in istoria universala.

Ziua omagierii eroilor , este ziua in care noi cei in viata ar trebui sa ne masuram credinta , constiinta si dragostea fata de tara, data de reperele morale si spirituale ale neamului romanesc.

 Marele istoric Nicolae Iorga spunea: ,, Cine uită, nu merită!,,- motiv pentru care în această zi trebuie să ne îndreptăm gândul spre cei care și-au dat viața pentru țară și neam. 

In acest sens spre final as face o mica paranteza , rememorand un moment intamplat in urma cu un an, in care prezent fiind la cinstirea zilei eroilor , in acest loc , alaturi de anumite  persoane , aminteam ca in anul 2016 se implinesc 100 de ani de la marea batalie a Sibiului, iar pentru acest eveniment unic in istorie s-ar impune realizarea unui monument dedicat celor care s-au dovedit a fi cei mai bravi aparatori ai neamului.

Asa cum spunea marele istoric Nicolae Iorga , am demonstrat ca meritam, ca nu uitam si  astazi am ocazia data de D-zeu , ca sa ma aflu in fata dumneavoastrak in calitate de primar si personal sa ma dedic ridicarii troitei in memoria eroilor.

Pe aceasta cale multumesc  Consiliului Local Rosia care si-a dat concursul si mi-a sustinut intentia , devenita acum  realitate in realizarea acestei troite .

Vă mulţumesc pentru prezență, vă doresc toate cele bune și fie ca cele mai bune gânduri să ne îndrume spre realizarea binelui comun în ţara noastră.

Source