După aproape 16 ani de tatonări între două orașe situate la peste nouă mii de kilometri distanță, în ajunul Crăciunului 2021, Comarnic (Prahova) și Anacortes (Statele Unite ale Americii) au devenit orașe surori.

Reprezentanții celor două localități au semnat, pe 23 Decembrie 2021, prin videoconferință, Acordul de Înfrățire aprobat la nivel național de autoritățile române, după ce, în luna iulie a acestui an, legislativul din Anacortes – statul american Washington, a consfințit, de asemenea, tratatul de cooperare. La semnarea Acordului au luat parte, în România, dl. primar al orașului Comarnic – Sorin Popa, dna. Dalila Fulău – președinte al Asociației de Înfrățire Comarnic, dna prof. Angela Năsulea – director al Clubului Copiilor „Martha Bibescu” din Comarnic, precum și alți membri ai autorităților locale și ai Asociației de Înfrățire. Partea americană a fost prezentă prin dl. Matt Miller – actualul primar al orașului Anacortes, dl. John Lovrić – președinte al Asociației de Înfrățire Anacortes, alături de soția sa: Anamaria Dulamă Lovrić, liant al celor două comunități, și, bineînțeles, reprezentanți ai autorităților locale și ai Asociației de Înfrățire din Anacortes.

A fost un ultim pas legal care nu a făcut decât să ratifice o relație de prietenie începută acum mai bine de un deceniu și jumătate, ca urmare a bunei colaborări dintre Clubul Copiilor „Martha Bibescu” din Comarnic, condus de dna Angela Năsulea, și reprezentanții domeniului cultural din Anacortes, acolo unde, de ani buni, este stabilită și o dragă fiică a Comarnicului. Cu câteva ocazii, reprezentanții celor două comunități au călătorit unii în orașul celorlalți, pentru a împărtăși tradiții și stiluri de viață, obiceiuri și noțiuni educative.

Pentru actuala administrație din Comarnic, primul contact cu omologii de peste Atlantic a avut loc în septembrie 2019, când o delegație din Anacortes, formată din membrii Asociației de Înfrățire din orașul american Anacortes, Washington St., și oficialități, în frunte cu d-na primar a orășelului de pe coasta vestică a SUA la acea vreme, Laurie Gere, a sosit pe meleaguri comărnicene. În urma vizitei celor 18 cetățeni americani în Prahova, cu toții au căzut de acord asupra faptului că cele două localități trebuie să colaboreze, să dezvolte o relație frumoasă, menită să îmbunătățească domeniile agroturism, infrastructură, educație.

Receptivitatea și bunăvoința celor doi primari ai orașelor Anacortes și Comarnic: dna Laurie Gere și dl. Sorin Popa, s-au dovedit a fi esențiale pentru încheierea, în 2021, a tratatului de prietenie, iar fără implicarea lor nu ar fi fost posibilă o astfel de colaborare extraordinar de frumoasă.

Prin semnarea Acordul de Înfrățire, cele două oraşe și-au asumat că vor încuraja în orice mod posibil dezvoltarea legăturilor culturale, inclusiv schimburi de natură educaţională şi culturală pentru grupuri de tineri şi adulţi, vor ajuta organizaţiile şi indivizii să împărtăşească cu celălalt oraş, interesele şi expertiza lor şi vor consolida legăturile între instituţiile şi organizaţiile publice din cele două localități.

 

Un material de Alina Bunghez 

Source