În luna lui Cuptor, vechiul Schit Lespezi de la Posada a devenit oaza de liniște și de răcoare pentru zecile de persoane care au participat la evenimentul cultural desfășurat aici weekendul trecut.

În perioada 23-24 Iulie 2022 Primăria Comarnic, în colaborare cu Asociația „Pro Valores”, a organizat manifestarea artistică intitulată „Cultură și Tradiție la Comarnic”, dedicată promovării culturii veritabile și artiștilor profesioniști din Prahova și nu numai. În program au fost incluse recitaluri de chitară clasică (Clubul Copiilor „Martha Bibescu – prof. Florian Bârsan), vioară (Adrian și Radu Florescu), marimbafon (Irina Rădulescu), recitări de poezie, lansări de carte, dansuri și interpretări folclorice precum și expoziții de artă plastică  ale artiștilor Vali Irina Ciobanu și Codruț Radi.

Restaurat recent printr-un proiect european, vechiul Schit de la Posada păstrează și astăzi arhitectura originală și pictura de mare valoare a lui Pârvu Mutu Zugravul, pictor de icoane și ansambluri murale la mănăstiri și biserici din Țara Românească. Iar zilele trecute monumentul plin de poveste și istorie a fost reperul cultural al orașului, locul unde s-au adunat laolaltă scriitori, muzicieni, artiști plastici, profesori și învățători, critici literari, cenacliști, interpreți de muzică folk și folclor autentic, dansatori mai mari sau mai mici. Invitați din București, Sinaia, Breaza sau Câmpina, cu toții au contribuit la desăvârșirea unui eveniment cultural deosebit, dedicat în primul rând sufletului și nu în ultimul rând artei de toate genurile.

Cele două zile de la „Schitul Lespezi”, pline de manifestări brute ale talentului, au constituit dovada … dacă mai era nevoie de o astfel de dovadă … că localitatea noastră are un potențial cultural enorm, că are monumente istorice unice care merită să fie puse în valoare, că are oameni cu har și dorință de „a face”!

O singură dorință ne mai animă acum: aceea de a convinge cât mai multe persoane că nevoia de cultură e ca nevoia de aer pentru o comunitate în care zac milenii de istorie și talent autentic!

 

Alina Bunghez

Source