Colectarea selectivă a deșeurilor din Focșani se va face cu insule ecologice subterane

Municipiul Focșani va avea un sistem de colectare a deșeurilor ca în Occident, cu insule ecologice digitalizate subterane, prin care fiecare locuitor va plăti doar pentru ceea ce aruncă. Primarul Cristi Valentin Misăilă a semnat contractul de finanțate pentru proiectul „Construirea de insule ecologice digitalizate ȋn Municipiului Focşani”. Proiectul care va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență prevede montarea a 100 insule ecologice digitalizate, subterane și supraterane, pentru colectarea separată a deșeurilor. Implementarea acestui proiect va schimba managementul deșeurilor în Municipiul Focșani iar fiecare locuitor al orașului va putea plăti pentru cantitatea de deșeuri pe care o produce. Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor la care accesul se va face pe bază de carduri autorizate. Aceste platforme subterane și supraterane de colectare selectivă a deșeurilor sunt considerate soluția ideală pentru problema gunoiului, în special pentru centrul orașului. Vor fi eliminate mirosurile neplăcute și vandalizarea actualelor pubele de gunoi folosite în Municipiul Focșani. Nu în ultimul rând, încurajăm colectarea separată a deșeurilor prin folosirea acestor containere inteligente în care pot fi aruncate separat deşeurile biodegradabile, hârtia, plasticul, sticla sau metalul.
Containerele sunt protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, sunt dotate cu modul GSM pentru transmisia datelor și acces digitalizat pentru persoanele arondate. Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital care va oferi informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.
În Municipiul Focșani vor fi montate 10 insule ecologice subterane care vor fi amplasate în zona blocurilor, în locaţii centrale, zone de protecţie a monumentelor istorice sau cu trafic intens. Celelalte 90 de insule ecologice sunt supraterane, din care 55 insule tip 2 şi 35 de insule tip 1.
Proiectul implementat de Municipiul Focșani va fi inclus în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide implementat la nivelul judeţului Vrancea. În acest sens, a fost informată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Vrancea Curată deoarece operatorul de salubritate care urmează să fie selectat va gestiona şi insulele ecologice din Municipiul Focşani, finanţate prin acest proiect. Proiectul „Construirea de insule ecologice digitalizate ȋn Municipiului Focşani” are o valoare de 9.322.452,50 lei.

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani

Source