Primăria Timișoara a inițiat, în luna august 2021, un proces de co-creare a Strategiei Smart City și Transformare Digitală Timișoara 2021-2027. În vederea elaborării acestei strategii, Primăria Timișoara a lansat un chestionar adresat tuturor celor interesați de transformarea orașului într-unul inteligent, pe care vă invită să îl completați.
Scopul acestei inițiative este de a stimula, explora și valorifica resursele de cunoaștere ale orașului, printr-un proces organic, transparent, intens consultativ, clar structurat, predictibil și măsurabil. Acesta va fi ancorat în realitatea orașului Timișoara și va servi ulterior la implementarea portofoliului de proiecte, comunicarea cu mediul socio-economic, integrarea cu alte strategii sau promovarea internațională.
Orașele smart (inteligente) utilizează tehnologii de avangardă pentru a oferi servicii cetățenilor, precum și pentru a rezolva probleme ale comunității. Așa cum ne arată orașele smart din top 10 mondial – Singapore, Copenhaga, Londra, New York, Dubai, Barcelona, Viena sau Hong Kong – atragerea și menținerea capitalului uman rămâne aspectul crucial al oricărei abordări de a transforma un oraș în “smart city”.
Obiectivul acestei prime etape de consultare online este de a colecta opiniile profesioniștilor din diverse medii – antreprenorial (start-up-uri, IMM-uri și corporații), academic, financiar, cercetare, administrație publică, organizații de suport pentru afaceri (incubatoare, acceleratoare, parcuri tehnologice sau clustere), societate civilă, liber profesioniști – asupra ipotezelor de construire a viziunii și obiectivelor Strategiei Smart City și Transformare Digitală 2021-2027, conturate pe parcursul primului atelier al Grupului de coordonare.
Grupul de coordonare al Strategiei Smart City și Transformare Digitală Timișoara 2021-2027 este format din specialiști care dețin cunoaștere și expertiză relevante în domenii direct conectate cu tema orașelor inteligente, cum ar fi implicarea cetățenilor în procese participative, dezvoltare urbană, politici publice, date deschise, tehnologia informației și a comunicațiilor, antreprenoriat, ecosisteme de inovare sau mediu.
Contribuția celor care vor participa la acest sondaj va fi integrată, împreună cu informațiile colectate pe parcursul tuturor consultărilor, în conținutul viitorului document.
Ce urmează după acest chestionar?
– Consultare pentru cetățeni, în două etape, concentrată pe nevoile grupurilor țintă și percepția asupra intervențiilor propuse prin strategie;
– A doua etapă a consultării online cu profesioniștii interesați, pe tema acțiunilor și a ideilor de proiecte;
– Eveniment de brainstorming împreună cu profesioniștii interesați;
– Eveniment internațional de promovare a strategiei și dezvoltare de parteneriate în jurul ideilor de proiecte;
– Dezbatere publică și lansare a strategiei.
Chestionarul este format din 2 secțiuni: “Secțiunea 1 – Despre persoana care completează chestionarul” și “Secțiunea 2 – Șansa ta de a modela viziunea și obiectivele Strategiei Smart City și Transformare Digitală Timișoara 2021-2027”.
Chestionarul este deschis în perioada 6-20 septembrie a.c. aici și necesită un timp estimat de 20 de minute de completare.
Serviciul Comunicare
The post Chestionar deschis pentru elaborarea Strategiei Smart City și Transformare Digitală Timișoara 2021-2027 first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.