Una dintre cele mai spinoase probleme în orice localitate din România este gestionarea situației câinilor comunitari. Iar fără implicarea noastră, a tuturor cetățenilor, această situație nu poate fi rezolvată. Orice ar face administrația locală, dacă fiecare dintre noi nu ne asumăm și obligațiile ce ne revin, situația nu va fi remediată și va genera în continuare plângeri, oameni bolnavi, animale bolnave, internări în spital și cheltuieli din bugetul local.

Primii pași pe care echipa primăriei îi face la începutul acestui an pentru a remedia această situație:

  • Informarea publicului cu privire la obligațiile ce le revin deținătorilor de câini.
  • Semnarea de către deținătorii de câini a unei declarații de angajament privind respectare normelor de îngrijire și de deținere a câinelui.
  • Centralizarea dovezilor de sterilizare și/sau microcipare a câinilor.
  • Verificarea respectării obligațiilor de către deținătorii de câini.

Începând cu data de 4 ianuarie 2021, reprezentanții primăriei merg din poartă în poartă și informează cetățenii cu privire la obligațiile ce le revin ca deținători de câini. Acolo unde găsesc pe cineva acasă, informarea se lasă personal, iar deținătorul este invitat să completeze pe loc declarația de angajament. Cei care nu sunt la domiciliu în momentul vizitei vor găsi în poștă informarea și declarația. În acest caz, declarația trebuie completată și trimisă pe adresa de e-mail [email protected].

În situația în care cetățenii nu sunt găsiți la domiciliu și nu găsesc în cutia poștală sau în poartă adresa + declarația, aceștia le pot descăracă de aici. Declarația se completează și se trimite la adresa de e-mail mai sus menționată.

Deținătorii de câini de la blocuri vor fi informați despre această campanie prin intermediul asociațiilor de proprietari care vor afișa la avizier adresa + declarația pe propria răspundere. Aceștia pot descăraca declarația de site-ul primăriei (click aici) și o pot trimite pe e-mail la adresa [email protected].

Cetățenii care nu dețin o adresă de e-mail, pot depune declarația pe propria răspundere la sediul primăriei, la registratură.

Dovada microcipării și/sau sterilizării câinelui trebuie trimisă prin e-mail, la adresa [email protected], până la data de 31 martie 2021. Cei care nu dețin o adresă de e-mail, o pot depune la registratura primăriei Miroslava.

Cei care doresc să obțină informații suplimentare despre această campanie pot apela numărul de telefon 0746396051 sau pot trimite un e-mail pe adresa [email protected].

Ce obligații au deținătorii de câini:

  • De a deține câinele exclusiv pe proprietatea personală. Se interzice lăsarea animalelor nesupravegheate pe domeniul public ori abandonul acestora. Sancțiunile pentru nerespectarea acestor obligații se încadrează între 1000-3000 lei conform Legii nr. 205/2004.
  • De a identifica prin microcipare câinii deținuți. Microcipurile pot fi implantate de orice medic veterinar, iar dovada se face prin fișa RECS  sau carnetul de sănătate. Sancțiunile se încadrează între 2000-5000 lei conform Legii 258/2013.
  • De a steriliza câinii începând cu vârsta de 4-6 luni, indiferent de sex sau rasă, dacă nu au certificate de pedigree. Sterilizarea se poate face la orice medic veterinar iar dovada sterilizării trebuie prezentată la Serviciul de Gestionare a Câinilor Miroslava în vederea înregistrării în baza de date. Sancțiunile pentru nesterilizarea câinilor se încadreaza intre 5000-10000 lei conform Legii 258/2013.
  • Termenul de depunere a dovezii microciparii si/sau sterilizarii este 31.03.2021.

Pentru că multă lume nu cunoaște ce presupune gestionarea unui câine fără stăpân, am cerut celor de la Servcii Publice Miroslava să prezinte cum se gestionează o astfel de plângere:

  1. Padocul este înștiințat cu privire la apariția unui câine pe domeniul public.
  2. Echipa de la padoc se deplasează în zona sesizării, verifică veridicitatea informației și prinde câinele.
  3. Câinele este transportat la padoc.
  4. Se verifică dacă animalul este microcipat. Dacă da – se identifică și se notifică proprietarul.
  5. Dacă nu, câinele este microcipat, sterilizat, deparazitat și vaccinat antirabic.
  6. Este înregistrat în sistemul RECS (Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân).
  7. Se întocmește carnetul de sănătate al animalului.
  8. Dacă este cazul, câinele este izolat de ceilalți și este pus pe tratament până la însănătoșire.
  9. Este plasat în adăpost până în momentul adopției.

Toate aceste operațiuni generează costuri – de deplasare, cu materiale necesare pentru prinderea câinilor, de tratament, de înregistrare, de sterilizare, cu mâncarea și cazarea, costuri care sunt suportate din bugetul public. Fără implicarea cetățenilor aceste costuri vor rămâne o cheltuială care se va face din banii noștri.

Source