Adresa: Bdul. Roman Muşat nr. 19, cod 611002, Roman, jud. Neamţ
Telefon: 0233-744.628
Fax:
E-mail:
Director: Cristina Panaite
Program cu publicul
Luni – Vineri: 9.00-17.00
Sâmbăta și Duminica: ÎNCHIS
Scurt istoric
Biblioteca Publică la Roman a avut un timid început, materializat într-o donaţie din partea unui concitadin al nostru – Gheorghe – Radu Melidon. Născut pe 31 mai 1831, Gheorghe – Radu Melidon a fost un autentic şi netăgăduit fiu al Romanului. Despre familia acestuia, aflăm din lucrarea profesorului Alexandru Epure: pe tatăl său îl chema Gheorghe şi a fost profesor; mama sa, Ecaterina – femeie cultă pentru vremea ei(Alexandru Epure – Profesorul Gheorghe Radu Melidon, Roman, 1942, p.4), făcea parte dintr-o familie de preoţi (a fost înmormântată în curtea Bisericii Sf. Voievozi, cunoscută și sub numele de Biserica Albă). A avut şi un frate, Grigore Melidon, care a absolvit Academia Mihăileană în 1855 şi a fost şi profesor la aceeaşi instituţie (a murit în anul 1916 şi a fost înmormântat la Mănăstirea Neamţ). Din corespondenţa dintre profesorul Epure şi Dimitrie Melidon, fiul lui George Radu Melidon, aflăm că familia Melidon a avut în proprietate un teren şi două corpuri de case vechi, lângă vilele Moşinski, vis-à-vis de curtea Gimnaziului Roman-Vodă. Ulterior, terenul a fost înstrăinat şi s-a construit aici Şcoala Vasile Alecsandri.
Viitorul director al Şcolii Normale Carol I din Bucureşti, după absolvirea cursului primar, şi-a continuat studiile la Academia Mihăileană din Iaşi. Cunoştea foarte bine mai multe limbi: germana, latina, franceza şi greaca.
S-a distins ca publicist, colaborând, în anul 1855, la ziarul Foiletonul Zimbrului din Iaşi. Într-un studiu publicat în acest ziar, militează pentru înfiinţarea şcolilor în mediul rural.
În anul 1856, George Radu Melidon a fost bibliotecar la Academia Mihăileană, iar în anul 1857 a fost numit şef al secţiei şcoalelor la Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice din Moldova. În această funcţie fiind, a întocmit un memoriu statistic referitor la administrarea şi la situaţia în care se afla pe atunci învăţământul public şi particular (Alexandru Epure, op. cit., p.11), memoriu intitulat Relaţiune statistică de starea şcoalelor din Moldova. Pentru această lucrare, primeşte mulţumiri de la domnitorul Alexandru Ioan Cuza, printr-un decret (la recomandarea ministrului cultelor şi instrucţiunii publice, Pr. A. Cantacuzino):
Noi Alexandru Ioan I
Cu mila lui Dumnedeu si viontia nationala
Domnu
Principatelor Unite
Moldova si Tera Romaneasca
La toti de facia si viitori sanatate
Asupra rap. 116 presentatu de D. Ministru Nostru secretariu de Statu ad-interim la Ministeriulu de Culte si Instructiune publica din Moldova.
Considerandu bunele merite de care D. Georgie Melidonu au datu dovada ca aspirantu de litere si functionariu publicu in curgere pana acumu diece ani.
Amu decretatu si decretatum:
Art. I. Esprimamu D. G. Melidonu Domneasca Nostra multiemire pentru zelulu si destoinicia cu care indeplinesce indatoririle postului de Siefu sectiunei scoleloru la care este numitu in serviciulu Ministeriului de Instructiune si Culte.
Art. II. Si celu de pe urma; D. Ministru nostru Secretar de Statu ad-interim la Ministeriulu de Culte si Instructiune Publica este insercinatu cu executarea ordonanciei de facia.
Datu sʼau in Domneasca Nostra resiedintia Iasii in luna Ianuariu in 9 dile anulu mantuirii 1862; eara alu Domniei Noastre alu patrulea in Principatele-Unite.
Alessandru Ioan I
(Alexandru Epure, op. cit., p.11-12).
Între 14 aprilie 1858 şi 29 octombrie 1859, a făcut parte din Epitropia Seminarului Sf. Gheorghe din Roman, ca reprezentant al Ministerului Cultelor.
În anul 1861, recunoscându-i-se meritele, i se dă dreptul să funcţioneze ca profesor în învăţământul secundar, iar în anul 1862, a fost transferat la Bucureşti, ca director al învăţământului primar din România.
În anul 1866, a fost numit revizor şcolar pentru districtele Roman, Vaslui şi Tecuci, cu reşedinţa la Roman. Mai târziu a fost înaintat la gradul de inspector pentru şcolile din judeţele Iaşi, Botoşani, Dorohoi, Roman, Bacău, Vaslui, Fălciu şi Tutova. În această calitate, face aprecieri asupra învăţământului primar care este, în opinia sa, ramul cel mai important din instrucţiune şi care merită cu osebire toată solicititudinea guvernului şi prodigalitatea ţărei. (Alexandru Epure, op. cit., p.15-16).
În anul 1867, a fost numit director al Şcolii Normale Carol I din Bucureşti ( la propunerea lui V.A. Urechia). Rezultatele merituoase obţinute de şcoala condusă de profesorul Melidon sunt evidenţiate de rapoartele revizorilor şcolari.
Pe 15 august 1871, participă în fruntea unei delegaţii de cadre didactice din învăţământul secundar, ca reprezentant al judeţului Roman, la marea sărbătoare de la Putna, închinată lui Ştefan cel Mare (acolo i-a cunoscut pe Mihai Eminescu şi Ciprian Porumbescu).
Ivirea unei necruţătoare boli l-a silit să părăsească, în octombrie 1881, ogorul învăţământului în care trăsese brazde atât de adânci (Alexandru Epure, op. cit., p.24-25). V.A. Urechia, ministrul Cultelor și Instrucţiunii Publice de atunci, şi-a exprimat, într-o notă ministerială, regretul privind demisia unui profesor distins şi sârguitor, carele, prin îndelungatele şi inteligentele servicii făcute instrucţiunii publice, a binemeritat dela ţară şi românism. (Alexandru Epure, op. cit., p.25).
Revenit în oraşul natal, deşi pensionar, pe 28 martie 1885, Melidon îi adresează o scrisoare lui Dimitrie A. Sturdza-Miclăuşanu (senator de Roman şi ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice), scrisoare în care solicită angajarea la Gimnaziul din Roman.
În urma acestui demers, Ministerul a emis Ordinul nr. 15227, prin care George Radu Melidon a fost numit profesor de istorie la Gimnaziul din Roman. (…) nu se pot enumera aice toate meritele acestui bărbat, menit de natură a servi şcoalei (…) noi trebuie să fim mândri a avea în societatea noastră un aseminea bărbat şi cu mai multă mândrie, căci e romaşcan, spunea Gh. Vucenic primarul de atunci al Romanului (Nicolae Gr. Steţcu, Gheorghe A.M. Ciobanu, Pagini din istoria Liceului Roman-Vodă, 1872–1972, Roman, 1972, p. 61). Ministrul Spiru Haret a comunicat profesorului Nicolae Condrea Sabin, directorul de atunci al Gimnaziului, că domnul Gh. Radu Melidon este recunoscut de minister ca profesor suplinitor la catedra de istorie dela gimnaziul din Roman. (Alexandru Epure, op. cit., p.26-27).
În ziua de 2 aprilie 1885, a dăruit Primăriei Roman, 228 de volume menite, cum spunea în actul de donaţie, să formeze începutul unei biblioteci publice în oraşul său natal:
Considerând că Romanul posedă, de mai mulţi ani, mai multe şcoli primare şi secundare publice şi private, care au trebuit să producă măcar cititori cu dorinţa de a-şi spori cunoştinţele şi a satisface curiozitatea prin lectură, am onoarea de a oferi în dar comunei mele natale-Romanul, 216 (228) volume (cărţi), toate legate şi relativ la ştiinţă, litere şi istorie naţională dupre inventar, ca un prinos cetăţenesc din singura avere ce am.
Donatorul numeşte cărţile rari şi alese şi pune condiţii pentru funcţionarea bibliotecii publice:
- cărţile vor fi împrumutate oricărui „amator” spre citire şi cercetare;
- lectura să se facă numai „în cuprinsul localului primăriei”, iar în afară, cărţile vor fi împrumutate la persoanele „vrednice şi de credinţă şi cu depunerea de garanţie a valoarei”;
- cărţile să fie păstrate sub denumirea de Melidonium spre veşnica pomenire a numelui familiei.
Gheorghe Radu Melidon a fost un cărturar, un spirit de elită, un publicist cu superioare însuşiri, un profesor şi îndrumător al învăţământului, care a făcut cinste oraşului natal.
Din nefericire însă, cruda şi necruţătoarea boală de care suferea s-a agravat, încât fostul inspector şcolar şi organizatorul învăţământului primar normal din România, s-a stins din viaţă în ziua de 11 mai 1897 şi a fost înmormântat în cimitirul oraşului Roman.
Structura
- SERVICII PENTRU UTILIZATORI
- SECŢIILE DE ÎMPRUMUT CARTE
- SECŢIA DE ÎMPRUMUT CARTE PENTRU ADULŢI
- SECŢIA DE ÎMPRUMUT CARTE PENTRU COPII
- SALA DE LECTURĂ
- PUNCT DE INFORMARE TURISTICĂ
- PUNCT DE INFORMARE COMUNITARĂ
- BIBLIONET
- SERVICII TEHNICE DE BIBLIOTECĂ
- PRELUCRAREA ȘI CATALOGAREA COLECȚIILOR
- PRELUCRAREA INFORMATIZATĂ A COLECȚIILOR
- SERVICII AUXILIARE
- LEGĂTORIE
- SERVICIUL ADMINISTRATIV
SECŢIA DE ÎMPRUMUT CARTE PENTRU ADULŢI asigură:
- acces liber la raft la un fond de carte de peste 40.000 de volume, din toate domeniile cunoașterii: civilizaţie, filosofie, religie, ştiinţe sociale, economie, drept, educație, etnografie, științe exacte, științe naturale, medicină, tehnică, agricultură, artă, sport, lingvistică, filologie, literatură română și literatură universală, geografie, istorie;
- un fond de referinţă ce cuprinde dicţionare, antologii, etc.;
- rafturi tematice: Scriitori nemțeni; 100 de cărți interzise; Biblioteca pentru toți; Curente literare; Colecțiile Chic și Cocktail; Aforisme.Cugetări.Maxime; Casa Regală a României; Domnitori. Voievozi; Lumea antică; Județele patriei; Revoluția din 1989; Basarabia; Ștefan cel Mare; Pro Sana (Mama și copilul, Terapii alternative și complementare, Bomba drogurilor); Religie ortodoxă; Religie catolică; Evreii; Țiganii; Cărți în limba engleză; Cărți în limba franceză; Cărți în limba germană; Aniversări culturale; Noutăți editoriale; Mic îndreptar turistic; Munții noștri; Monografii locale; Uniunea Europeană; Literatură Science-fiction;
- împrumut la domiciliu (cu posibilitatea prelungirii prin telefon a termenului de restituire);
- servire la domiciliu, în baza unor solicitări telefonice, pentru persoane vârstnice sau pentru persoane cu deficienţe locomotorii;
- rezervări de carte;
- informaţii despre colecţiile secţiei prin Catalogul Topografic;
- organizarea unor activități cultural-educative în parteneriat cu instituții de cultură și de învățământ;
- fond de carte destinat persoanelor cu deficienţe de vedere (cărţi în format audio).
De la 1 iulie 2010, Biblioteca municipală George Radu Melidon are în colecţiile ei şi cărţi în format special, destinate persoanelor cu deficienţe de vedere. Este vorba despre o donaţie primită de la Fundaţia Cartea Călătoare din Focşani, în cadrul proiectului naţional: Acces nediscriminativ la educaţie şi cultură pentru persoanele cu deficienţe de vedere, finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. Donaţia constă în două aparate de citire (playere) şi 40 de cărţi DAISY (Jane Austen – Mândrie şi Prejudecată, Dan Brown – Simbolul pierdut, Pascal Bruckner – Luni de fiere, William Golding – Împăratul muştelor, Hermann Hesse – Lupul de stepă, Mihail Drumeş – Invitaţie la vals, Goethe – Suferinţele tânărului Werther şi altele). O carte în format audio DAISY (Digital Accessible Information System) se poate citi selectiv exact ca şi o carte tipărită. Folosind un player DAISY, cititorul nevăzător poate naviga foarte uşor prin structura cărţii: poate sări la o anumită pagină, poate sări la un anumit capitol, dintr-un paragraf la altul, poate să reia o frază sau să citească cu viteză variabilă.
Cărţile DAISY achiziţionate de Biblioteca municipală, precum şi aparatele de citire (playere) pot fi împrumutate gratuit, de toţi cei interesaţi, doar în baza Permisului de utilizare a serviciilor bibliotecii.
SECŢIA DE ÎMPRUMUT CARTE PENTRU COPII asigură:
- un fond de carte de peste 33.000 de unităţi biblioteconomice, pentru copii cu vârste între 1-14 ani;
- cărți din Bibliografia școlară;
- un fond de referinţă ce cuprinde dicţionare, atlase, antologii, etc.;
- un fond de carte destinat preşcolarilor (seriile: Disney, Învăț să citesc, Oare de ce…?, Pixi-știe tot, Povești care te fac mai bun, etc.);
- acces la colecţii seriale de mare interes: Jurnalul unui puști, Goosebumps, Amurg, Witch, Spiderwick, Zodiac Girls, Tara Duncan, Tunele, Însemnările unei puștoaice, Pantofiorii roz, Supă de pui, Eragon, Copiii lămpii fermecate, Avatar, Cartea Timpului, Generala, Hotel Olimp, Septimus Heap, Școala fricoșilor, etc.;
- împrumut la domiciliu (cu posibilitatea prelungirii prin telefon a termenului de restituire);
- rezervări de carte;
- informaţii despre colecţiile secţiei prin Catalogul Topografic;
- cele mai diverse activităţi în scopul atragerii la lectură a copiilor, acţiuni realizate în parteneriat cu instituţiile de învăţământ din municipiu şi zone limitrofe (grădiniţe, şcoli, Clubul Copiilor, etc.);
- desfășurarea activităților metodice ale personalului didactic;
- spaţii pentru expoziţii și serbări școlare.
SALA DE LECTURĂ
-
- accesul la un fond de carte de peste 77.000 de volume din toate domeniile cunoaşterii;
- acces direct la un fond de referinţă cuprinzând enciclopedii, dicţionare, compendii, tratate, sinteze, albume, atlase, ghiduri, culegeri şi antologii;
- accesul la colecţii de ziare şi reviste: Ziarul de Roman, Monitorul de Roman, Ceahlăul, Timpul, Magazin istoric, Ştiinţă şi tehnică, Oglinda literară, etc.;
- îndrumarea căutărilor bibliografice în fondul de carte;
- informare legislativă prin acces gratuit la colecţia Monitorul Oficial (Partea I); – organizează expoziţii tematice diverse, activităţi de promovare a colecţiilor şi serviciilor de bibliotecă;
Punct de informare turistică
-
- acces direct la un fond specializat de ghiduri şi hărţi cu cele mai atractive trasee şi obiective turistice din România şi Europa, precum şi de pe alte continente;
Punct de informare comunitară
- acces direct la publicaţii (cărţi, broşuri) despre Uniunea Europeană;
- informarea utilizatorilor despre instituţii, politici, programe, proiecte şi legislaţie din spaţiul Uniunii Europene;
- baze de date specializate (scriitori romaşcani, cărți cu autograf, pictori romaşcani);
BIBLIONET
-
- oferă utilizatorilor acces gratuit la Internet;
- desfăşoară cursuri gratuite de iniţiere în tainele calculatorului pentru toţi cei interesaţi;
- oferă informaţii legislative în format electronic (pe CD, dischetă, stick, e-mail), prin programul informatic LEX EXPERT (acte normative actualizate la zi);
* Biblioteca municipală George Radu Melidon este singura instituţie din oraş care oferă utilizatorilor, în mod gratuit, informaţii legislative actualizate, de luni până vineri, 10 ore pe zi.
- acces gratuit la softul educaţional Intuitext (animaţii interactive, puzzle-uri, jocuri tip concurs, teste cu răspuns imediat, exerciţii cu indicii din domeniile: matematică, geografie, fizică, biologie şi chimie);
- îndrumarea elevilor în ce priveşte întocmirea referatelor şi a portofoliilor pentru diferite materii şcolare (Limba şi literatura română, Chimie, Fizică, Biologie, Geografie, etc.);
- găzduiește Clubul de vacanţă, activitate desfăşurată pe perioada vacanţei de vară (jocuri de Şah, Remi, Scrabble, etc.).
Donatori – 2019
- prof. Ovidiu Albert
- Petruş Andrei
- dr. Dan – Gabriel Arvătescu
- Vasile Avorniciţei
- Tincuţa Horonceanu Bernevic
- Constantin Bostan
- Mircea Bostan
- Arhiepiscop Calinic Botoşăneanul
- Dumitru Brăneanu
- prof. Elena Buga
- Oana – Mihaela Buga
- Adriana Butoi
- Teodora Chiric Butuc
-
- Theodor George Calcan
- Gheorghe Carnariu
- Firiţă Carp
- prof. dr. Monica D. Carp
- Mircea Ioan Casimcea
- Ovidiu Cărpuşor
- Emanuela Daniela Către
- ing. Boris Cepalis
- Vasile Checheriţă
- Doru Ciucescu
- Mihaela Clapa
- Grigore Codrescu
- Ştefania Daria Cojocea
- Mirela Constantinescu
- Liliana Corobca
- Anatol Covali
- prof. Oana Irina Cozma
- prof. Alexandru Cramer
- Dan Dascălu
- Mihaela Dănilă
- Nicolas Dănilă
- Dan Dimitriu
- Florin Dochia
- Silviu N. Dragomir
- Constantin Enianu
- Florea Firan
- Elena Foghel
- Mariana Furduescu
- Cornel Galben
- Ioan Ghiban
- Arhiepiscop Ioachim Giosanu
- Doru Dinu Glăvan
- Maria Grădinaru
- Sorin Grumuş
- ing. Mihai Horga
- Nicolae Ifrim
- prof. Alexandru C. Ionescu
- Antonia Iorga
- Mihnea Cătălin Ivancea
- Anca Ivaşcu
- Constantin Juncu
- Vasile Larco
- prof. Violeta Lăcătuşu
- Ovidiu Leonte
- Ticu Leontescu
- prof. dr. Cristian Livescu
- Sorin Manca
- Miron Manega
- Monica Manole
- gen. Ion Maftei
- Claudia Matei
- dr. Silvia Măndăşescu
- Lucian – Ovidiu Micu
- prof. Alexandru Mihăilă
- Cecilia Moldovan
- ing. Radu Moţoc
- Constantin Neagu
- Ionel Oneţ
- Cristina Nicoleta Panaite
- Măndiţa Panţîru
- Anca Pântea
- conf. univ. dr. Gabriela Pepelea
- Stanomir Petrovici
- Cristina Prăjescu
- Vasile Proca
- ing. Constantin Roman
- Gabrielle Sava (Danoux)
- Violeta Savu
- Vasile Sergiu
- Laurenţiu A. Amedeu Simionescu
- Alexandra Ioana Simon
- Liliana Văcaru Smerea
- Rodica T. Soreanu
- Ioan Spas
- Margareta Spânu – Cemârtan
- Eleonora Stamate
- Iuliana Stoleriu
- Cristina Ştefan
- ing. Mihai Ştirbu
- Radu Negrescu – Şuţu
- prof. Cristina – Mihaela Tărâţă
- prof. Tit Tihon
- dr. ing. Elena Trotuş
- pr. dr. Florin Aurel Ţuscanu
- Emilia Ţuţuianu
- Magda Udrea
- Culiţă Ioan Uşurelu
- Elisabeta Vartic – Cristea
- Florin Mircea Zaharescu
- Mihaela Zaharia
- Ozana Kamulski Zarea
- Asociaţia Acremis Iaşi
- Asociaţia Cultural – Ştiinţifică Urbana Roman
- Biblioteca Judeţeană G.T.Kirileanu Neamţ
- Consiliul Judeţean Neamţ
- Colegiul Tehnic Petru Poni Roman
- Curierul Românesc Suedia
- Editura Junimea Iaşi
- Editura Niculescu Bucureşti
- Editura Serafica Roman
- Editura UZP Bucureşti
- Liceul Teologic Episcop Melchisedec Roman
- Monitorul de Neamț
- Parohia Precista Mare Roman
- S.C. Libricom SRL Roman
- Uniunea Elenă din România
- Uniunea Ziariştilor din România
Donatori – 2018
- ing. Dan Ailincăi
- Valentin Ajder
- Minodora Apetrei
- dr. Dan Gabriel Arvătescu
- Maria Bageag
- Emanuel Bălan
- Vladimir Beșleagă
- prof. Ana Bobu
- Yasmine I. Bonciu
- Mircea Bostan
- prof. Adriana Brumă
- Aurica Budău
- dr. Liliana Buțiurcă
- prof. Monica D. Carp
- Simina Elena Cernat
- av. Ioan Chelaru
- Emilia Georgeta Ciobanu
- prof. Gheorghe A.M. Ciobanu
- Rodica Ciobanu
- Dorel Ciocan
- dr. Mircea Coadă
- Ovidiu Constantin Cornilă
- prof. Alexandru Cramer
- Alexandru Cumpănașu
- prof. univ. dr. Ioan Dănilă
- pr. Anton Despinescu
- ing. Gheorghe Dima
- Andrei Radu Dimitriu
- Dan Dimitriu
- ing. Mihail Dimitriu
- elevului Iustin Iulian Dodiţă
- Grazia Dormiente
- ing. Silviu N. Dragomir
- prof. Aurica Dudău
- Ana-Maria Filimon
- Ioana Fîrţescu
- Elena Fluturel
- Vasile Fluturel
- prof. Anca Gheorghiţă
- conf. univ. Andrei Gheorghiţă
- ing. Traian Gheorghiţă
- Cristache Gheorghiu
- bibliotecar Mimi Gherasim
- pr. Eugen Gorbănescu
- Diana Hălăngescu
- ing. Mihai Horga
- prof. înv. primar Ana-Geanina Huţan
- Mariana Ilion
- arhiepiscop Ioachim Giosanu
- Radu Ion
- Alexandru C. Ionescu
- ing. Nina Jalbă
- prof. Elena Jeleriu
- Adrian Jicu
- Fernando Klabin
- Eva Lazea
- prof. Violeta Lăcătușu
- Ovidiu Leonte
- prof. dr. Cristian Livescu
- Emilian Marcu
- Rucsandra Mardare
- prof. Iulia Maxim
- Gabriela Mazăre
- Bruno Mazzoni
- dr. Silvia Măndășescu
- elevului Teodor Mărtici
- Carmen Andreea Mârzu
- Daniel Mihoc
- Irina Mihălcuț
- ing. Radu Moțoc
- Emil Munteanu
- Vilică Munteanu
- dr. Emanuel Nazaritean
- Gheorghe Andrei Neagu
- Aspazia Oțel Petrescu
- Vasilica Păduraru
- elevei Jessica Păuleţ
- elevei Sara-Maria Păuleţ
- Mihai Percă
- psiholog Victoria Petrea
- pr. Dorin Ploscaru
- Iulian Pralea
- Lucian Pricop
- Jurist Ana Luiza Roman
- prof. Natalia Rusu
- Gabrielle Sava (Danoux)
- Ovidiu Scridon
- Mariana Sipoș
- Anişoara Şerban
- ing. Mihai Știrbu
- prof. Tit Tihon
- Ana-Maria Timofte
- dr. ing. Elena Trotuş
- Dumitru Marian Ungureanu
- prof. dr. Vasile Ursachi
- Elisabeta Vartic
- bibliotecar Daniela Vasilică
- prof. Iancu Wexler
- Mihaela Zaharia
- Ghiocel Zaim
- Asociația pentru Implementarea Democrației
- Asociaţia Internaţională a Criticilor Literari
- Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu Maramureş
- Biblioteca Judeţeană G. T. Kirileanu Neamţ
- Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ
- Comunitatea Evreilor din Roman
- Editura Cartex 2000
- Editura Junimea Iaşi
- Editura Papirus Media Roman
- Editura Serafica Roman
- Fundaţia Europeană Titulescu Bucureşti
- Institutul Cultural Român
- Mănăstirea Putna
- Mesagerul de Neamț
- Monitorul de Neamț
- Societatea Culturală Roman Muşat Roman
- Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni-Neamţ
- Uniunea Elenă din România
Donatori – 2017
- Adina- Mihaela Acasandrei
- Gabriela Adameșteanu
- prof. Constantin Adamovici
- ing. Dan Ailincăi
- prof. dr. Ovidiu Albert
- Mihaela Alexa
- prof. Mihai Andone
- pr. Dan Alexandru Antoce
-
- prof. univ. dr. Angelica Băcescu
- Relu Bogza
- Ciprian Bordeianu
- Cristiana Bortaş
- Cătălina Bostan
- Mircea Bostan
- Adriana Brumă
- Gheorghe Carnariu
- prof. Monica D. Carp
- Cristina Călin
- Vasile Checheriţă
- Andreea Chencea
- Elena Chiforeanu
- Alicia Romina Cobzaru (Rowena Gonzales)
- prof. Viorica S. Constantinescu
- Daniel Corbu
- prof. Alexandru Cramer
- Petre Crăciun
- prof. univ. dr. Ioan Dănilă
- Andrei Radu Dimitriu
- ing. Mihail Dimitriu
- Ilinca Dumitrescu
- Ioana Fârţescu
- Elena Florescu
- Elena Foghel
- Ioan Ghiban
- Ştefan Ghiniţă
- înv. Maria Goian
- Angelica Grigoroaia
- Elena Guritanu
- Mihai Hanganu
- George Dan Hânceanu
- Dan Iacob
- Irina Imbrea
- Gabriela Ioniță
- Lionel Jacob
- Tomasz Klimkowski
- Joanna Kornaś-Warwas
- Eva Lazea
- Ovidiu Leonte
- Mariana Levărdă
- Adina Lozinschi
- Florin Manea
- Daniel Marcu
- Gheorghe Maxim
- Bruno Mazzoni
- Mădălina Măstăcăreanu
- dr. Doru Mihăescu
- ing. Christian Mocanu
- Saveta Moisă
- ing. Radu Moțoc
- Jan H.Mysjkin
- prof. univ. dr. Mario Castro Navarette
- Gheorghe Andrei Neagu
- Mihai Neamţu
- Dorin Ciprian Nicola
- prof. Gabriela Niță
- Sorina Niţă
- Mădălina Ordean
- Emilian Pal
- Adrian – Mihai Panaite
- Cristina Nicoleta Panaite
- Mircea Florin Panaite
- Teofana Patrichi
- Viorel Patrichi
- Maria Pavel
- Dorica Peşti
- Andrei Petruş
- Adrian și Mioara Popa
- Cătălin Popa
- Iulian Pralea
- Gheorghe Radu
- pr. Eugen Răchiteanu
- Marilena Rozenberg
- prof. Natalia Rusu
- George Sandală
- Eduard Sandu
- Gabrielle Sava (Danoux)
- Cornelia Sârghi
- Erling Scholler
- Iuliana Stoleriu
- prof. dr. Lucian Strochi
- pr. Ștefan Ștefănescu
- ing. Mihai Știrbu
- prof. Ovidiu Trifan
- dr. ing. Elena Trotuş
- dr. Ioan Ţepordei
- ing. Marelena Ungureanu
- prof. dr. Vasile Ursachi
- prof. Culiță Ioan Ușurelu
- Diana Varvara
- prof. Laurențiu Vasiliu
- pr. Alexandru Zamfir
- Asociaţia Română a Creatorilor Culturali şi Artiştilor Bucureşti
- Asociaţia Culturală Ginta Latină Iaşi
- Biblioteca Municipală Ion Barbu Câmpulung Muscel
- Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu Neamț
- Centrul de Cercetare și Documentare Ştefan cel Mare al Sfintei Mănăstiri Putna
- Comunitatea Evreilor din Roman
- Editura Serafica
- Fundaţia Collegium XXI
- Institutul Cultural Român
- Mesagerul de Neamț
- Monitorul de Neamț
- Parohia Precista Mare Roman
- Patriarhia Română
- Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni-Neamţ
Donatori – 2016
- Adina Acasandrei
- prof. Constantin Adamovici
- ing. Dan Ailincăi
- prof. Ovidiu Albert
- Constantin Antoniu
- Alexandra Apetrii
- dr. Dan Gabriel Arvătescu
- Ion Asavei
- ing. Ștefan Avădanei
- Vasile Avorniciței
- prof. Cătălina Bostan
- ec. Florin Vasile Bratu
- prof. Adriana Brumă
- prof. Emil Bucureșteanu
- dr. Elena Bujor
- fam. Caraiman
- prof. Monica D. Carp
- Andreea Chencea
- Alicia Romina Cobzaru
- Dorina Codreanu
- ec. Micșunica Cosmescu
- Paul Costea
- Cristina Costov
- prof. Maria Craiu
- fam. Tudorița și Florin Dănilă
- prof. Ioan Dănilă
- Dan Dimitriu
- Constantin Enea
- dr. Mihai Gh. Enăchescu
- Liliana Gabroveanu
- dr. Viorica Găucă
- ing. Mihai Horga
- Gheorghe Hrițcu
- prof. Ana Geanina Huțan
- Dan Iacob
- Ionuț Daniel Iuștiuc
- dr. Vitalie Josanu
- Roxana Josanu
- prof. Laurențiu Dan Leoreanu
- prof. dr. Cristian Livescu
- Emilian Marcu
- gen. Ion Maftei
- Dumitru Mărtici
- Constantin Cristian Milea
- prof. Liliana Moldoveanu
- prof. Beatrice Neagu
- Gheorghe Andrei Neagu
- Alexandru Nistor
- ing. Florentina Niță
- Vasile Pătruț
- psiholog Victoria Petrea
- pr. Dorin Ploscaru
- prof. Mirela Simfora Popescu
- arh. Aurelia Romanescu
- ec. Codruța Sandu
- Mila Sandu-Afanasii
- Camelia Schwimmer
- Cecilia Smeu
- Ana Smidh
- Alexandru Spătaru
- Cosmin Stan
- prof. Cristina Stan
- prof. dr. Lucian Strochi
- ing. Mihai Știrbu
- Monica Tatoiu
- Valeria Manta Tăicuțu
- George Tănsănică
- prof. Tit Tihon
- prof. Drăguța Tiron
- Radu Tudorel
- dr. Ioan Ţepordei
- pr. dr. Florin Aurel Țuscanu
- Emilia Ţuţuianu
- prof. Ion Țuțuianu
- Neculai Ungureanu
- prof. dr. Vasile Ursachi
- Liliana Smerea Vacaru
- Veta Vamanu
- pr. Cristian Vasilică
- prof. Laurențiu Vasiliu
- Ștefan Veleșcu
- Arhiepiscopia Romanului și Bacăului
- Asociaţia Cultural-Artistică Gong
- Asociația Mușatinii
- Biblioteca Județeană Petre Dulfu Baia Mare
- Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu Neamț
- Editura Serafica
- Editura Mușatinia
- Institutul Cultural Român
- Fundația Europeană Titulescu
- Parohia Precista Mare Roman
Evenimente
Galerie foto