Aproape 1600 de noi locuri de spectacol pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii

Infrastructura culturală a Timișoarei se va îmbogăți cu aproape 1.600 de locuri în anul în care orașul va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, după ce cinci foste cinematografe vor reintra în circuit. Cinema Victoria, Cinema Dacia, Cineva Studio, Cinema Timiș și Cinema Freidorf vor găzdui proiecții de filme, concerte și expoziții anul viitor când Timișoara își va exercita titlul de Capitală Europeană a Culturii. Primul dintre ele – Victoria – cu o capacitate de 200 de locuri este gata de recepție.

„Am ținut să implicăm comunitatea artistică locală încă din momentul lucrărilor de reabilitare a fostelor cinematografe. Sunt locuri încărcate de memorie pentru mulți timișoreni, locuri cărora le putem da o nouă viață doar cu ajutorul comunității și specialiștilor locali. Astfel, la Cinema Victoria, primul care reintră în circuitul artistic, am ascultat sugestiile venite din partea operatorilor culturali, iar rezultatul este pe măsura așteptărilor acestora. Vom continua să ascultăm vocea comunității și la Timiș, Dacia, Studio sau Freidorf, pentru că aceste săli nu sunt ale primăriei, sunt ale timișorenilor. În paralel, am lucrat și la o strategie de punere în valoare a acestor spații culturale noi și pentru dezvoltarea de conținut împreună cu operatorii culturali locali. Iar primele rezultate le vom vedea încă din acest an”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz. 

Cinema Victoria va fi, după obținerea tuturor avizelor necesare, primul cinematograf deschis publicului și care va reflecta strategia la care Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara a lucrat în ultimele luni. Sala este dotată cu 200 de locuri, ecran retractabil, motat la sugestia operatorilor culturali locali, sistem de sonorizare pentru filme, concerte sau piese de teatru. Lucrările au început în 2019. A fost nevoie de o reabilitare completă înainte de introducerea în circuitul socio-cultural. S-au efectuat lucrări de reabilitare a imobilului, care au vizat rezistența construcției, fațadele exterioare, modernizarea instalațiilor, renovări, lucrări la camera de proiecție, lobby, grupurile sanitare, montare placaje, scaune. Costurile s-au ridicat la suma de 9,3 milioane de lei fără TVA.

„Fiecare sală va avea o programare principală, care îî va defini identitatea, și o programare secundară, bazată pe proiecții de film: teatru independent la Victoria, programe cu caracter educativ, în principal pentru publicul tânăr, la Dacia, cinema de autor la Studio, muzică și spectacole pentru public larg la Timiș, program cu dominantă cultural-socială, de integrare și dezvoltare comunitară, la Freidorf.  Împreună vor crea un ecosistem complementar, a cărui misiune va fi de a oferi acces la o ofertă culturală de calitate publicului timișorean, sălile și cafenelele din incinta lor acționând ca vectori pentru a dezvolta și fideliza un public nou, și în același timp de a crea un cadru adecvat punerii în valoare a creativității artiștilor și operatorilor culturali” a adăugat Ioana Dragomirescu. 

Săptămâna aceasta a intrat în reparații și Cinema Timiș. Acesta va deveni un centru multifuncțional pentru activități culturale. Cinematograful va avea două săli, una dintre ele va avea  490 de locuri, iar a cea de-a doua 100. Sala mare va avea ecran fix, sistem de sunet pentru cinema și concerte. Sala mică va fi dotată cu trei smart board-uri, sistem de sunet pentru concerte, piese de teatru sau spectacole. Aici va fi refăcută fațada clădirii, va fi amenajată o gradină verticală cu sisteme de iluminat integrate. La parterul cinematografului vor funcționa o cafenea, snack-bar, casierie și garderobă. Valoarea investiției se ridică la 16,1 milioane de lei, fără TVA.

La Cinema Dacia lucrările sunt finalizate în proporție de 40 la sută. Sala de spectacole își va păstra forma. Scena nouă va fi realizată pe structură metalică, cu o deschidere mai mare și cortină retractabilă. Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități de vor monta 3 platforme mobile electrice. Toate spațiile se vor dota cu mobilier nou și cu sisteme electronice moderne. Se vor reproiecta și reface în întregime instalațiile electrice, sanitare, termice, de ventilare și climatizare. Se vor reface branșamentele la utilități.

La Cinema Studio stadiul lucrărilor a depășit 20%. În prezent se armează planșeul peste subsol și se va turna spre finalul acestei săptămâni. În 2023, alături de partenerii Primăriei Timișoara, acesta va deveni primul cinematograf de artă al orașului. Viitorul hub cultural din centrul orașului va fi dedicat educației prin film și producției locale de film locale. De asemenea, pe noul acoperiș se va monta un ecran retractabil, pe structură metalică, o scenă pentru evenimente mici, dotate cu sistem de sonorizare, mixer și proiector dedicat și se va construi un bar cu terasă pentru 80 de persoane. Tot pe acoperiș vor fi montate o parte din echipamentele tehnice ale clădirii. Valoarea investiției se ridică la 11,9 milioane de lei, fără TVA. 

Sălile de spectacole au fost preluate de către autoritățile locale din Timișoara de la RADEF România Film.  

Serviciul Comunicare

The post Aproape 1600 de noi locuri de spectacol pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source