Pentru a reduce riscul de apariție și răspândire a unor focare de gripă aviară la păsări este necesară aplicarea unor măsuri suplimentare de biosecuritate în gospodăriile populației și transmite o serie de măsuri suplimentare de biosecuritate ce trebuie aplicate în gospodăriile populației, pentru a reduce riscul de contact între păsările domestice și cele sălbatice.
Aceste măsuri includ:
– Separarea speciilor: în măsura posibilităților, rațele și găștele vor fi separate de alte păsări domestice pentru a limita transmiterea virusului gripei aviare.
– Creșterea păsărilor în spații închise: hrănirea și adăparea lor vor fi efectuate într-o zonă acoperită, inaccesibilă păsărilor sălbatice.
– Interdicția utilizării apei de surafață: se interzice adaptarea păsărilor domestice cu apa provenită din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice.
– Limitarea accesului uman în zonele de creștere: o singură persoană responsabilă de îngrijirea animalelor, pentru a reduce riscul de introducere a virusului.
– Prevenirea contactului cu alte animale, inclusiv rozătoare și animale de companie.
– Dezinfectarea încălțămintei: se va utiliza încălțăminte dedicată în spațiile de creștere a păsărilor domestice sau se va amenaja un spațiu pentru dezinfectarea încălțămintei.
– Prevenirea contactului cu păsările sălbatice: se va limita accesul păsărilor domestice și a celor sălbatice captive la sursele de apă naturale sau artificiale, cum ar fi lacuri, bălți și râuri.
De asemenea, foarte important:
*În cazul apariției unor simptome de îmbolnăvire sau moarte la păsări sau animale, anunțați medicul veterinar!
*Se interzice organizarea de târguri, piețe, expoziții și orice activități de colectare și dispersare a păsărilor domestice sau a altor păsări captive!