În 4 aprilie se aniversează Ziua Mondială a Animalelor fără Stăpân, iar noi o sărbătorim alături de primii „absolvenți” ai campaniei de sterilizare gratuită implementată de Primăria Municipiului Timișoara. Sterilizarea rămâne cea mai eficientă metodă de a preveni abandonul animalelor rezultate ca urmare a înmulțirii necontrolate. Campania primăriei vine în sprijinul persoanelor cu venituri reduse, sub salariul mediu brut, cu domiciliul sau reședința în Timișoara.
Intervențiile de sterilizare pentru cei înscriși până acum în program au decurs cu bine și primii 6 căței s-au întors acasă, cu acte în regulă, microcipați și înregistrați, iar alți 11 doritori vor fi programați în zilele următoare.
Reamintim că, pentru facilitarea procedurii de înscriere, Primăria Timișoara pune la dispoziția cetățenilor două numere de telefon dedicate – 0256/969 interior 198 și interior 102. După formarea numărului de telefon, se tastează interiorul 198 sau 102, fără a mai aștepta direcționarea prin centrală. Apelul va fi preluat de persoanele care asigură înscrierea doritorilor și înregistrarea datelor pe care aceștia trebuie să le furnizeze, respectiv numele și prenumele, adresa de domiciliu și un număr de telefon. Procedura de înscriere se poate realiza extrem de simplu și prin e-mail la adresa: [email protected]. Pe această adresă de e-mail, se vor transmite aceleași date – numele și prenumele, domiciliul și un număr valid de telefon, pentru a se putea lua legătura cu beneficiarul, în vederea programării. În baza bonului de ordine, proprietarul se va prezenta, în termenul comunicat, la cabinetul veterinar, în vederea sterilizării animalului de companie, cu următoarele documente:
- cartea de identitate a proprietarului animalului de companie, care să ateste domiciliul sau reședința în Timișoara;
- carnetul de sănătate al câinelui care atestă microciparea;
- dovada veniturilor proprietarului, în valoare mai mică decât salariul mediu brut, în conformitate cu legislația în vigoare (adeverință, cupon de pensie, declarație pe proprie răspundere).
În cazul în care câinele nu este microcipat, individualizarea și înregistrarea pot fi făcute în ziua sterilizării, costurile fiind suportate de către proprietar. În situația în care proprietarul are venituri foarte mici și nu își permite să achite costul microcipării, acesta va fi suportat de Asociația Happy Tails, care și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini astfel proprietarii care doresc să parcurgă întreaga procedură, dar nu dispun de resursele financiare necesare.
Precizăm că îngrijirea post-operatorie revine în responsabilitatea stăpânului, care va monitoriza câinele la domiciliu în zilele de după intervenție și poate ține legătura cu cabinetul veterinar pentru orice eventuale întrebări sau îndrumări.
Programul de sterilizare gratuită reprezintă o oportunitate de a contribui la creșterea calității vieții pentru companionii noștri canini, dar și pentru întreaga comunitate. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi de a fi parte din soluția de diminuare a numărului de animale fără stăpân de pe stradă și de a participa la construirea unor mecanisme civilizate de conviețuire socială. Programul se va derula pe o perioadă de 2 ani și va asigura contravaloarea sterilizării pentru aproximativ 2500 de câini.
Serviciul Comunicare
The post Acțiuni concrete pentru reducerea numărului animalelor fără stăpân first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.
Source