Timp de două luni, românii pot completa singuri, online, formularul oficial al recensământului populației.

Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a început luni, 14 martie, iar șelimbărenii sunt invitați să participe la prima numărătoare a populației 100% informatizată.

Conform datelor de acum, Șelimbăr și-a triplat populația din 1992 și până acum, fiind localitatea din județ cu cea mai mare creștere.

Șelimbărul nu avea în 1992 nici măcar 5.000 de locuitori. 4.857 era populația conform Institutului Național de Statistică în 1992, iar în anul trecut datele erau deja altele.

Populația Șelimbărului a ajuns la 14.718 locuitori, cu un plus de 9.861 de locuitori. O creștere de trei ori, față de anii 90.

Comuna a ajuns să fie pe locul cinci în județ ca număr de locuitori, fiind depășită doar de cele două municipii, Sibiu și Mediaș, și de orașele Cisnădie și Avrig.

Pentru a ști cu exactitate câți locuitori sunt de fapt în localitate, șelimbărenii sunt invitați să participe la etapa de recensământ online.

Este pentru prima dată când numărarea populației și a locuințelor va fi 100% informatizată. O altă noutate este că românii vor putea să se autorecenzeze.

Institutul Național de Statistică a pregătit o platformă, recensamantromania.ro, care poate fi accesată online.

Autorecenzarea se va putea face de pe orice telefon mobil – tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator.

Pentru a putea fi completa chestionarul, e nevoie de conexiune la internet și de o adresă de mail valabilă.

Se va accesa www.recensamantromania.ro, se va accesa link-ul care duce spre platforma de autorecenzare și va fi completat un formular de preînregistrare, pe baza CNP-ului.

Ulterior, pe adresa de email menționată, va fi primit chestionarul propriu-zis, cu întrebările specifice.

Autentificarea, atât în cazul autorecenzării, cât și a chestionării de către un recenzor se va face prin introducerea CNP-ului persoanei care participă la sondaj. Autoritățile dau asigurări că datele personale vor rămâne confidențiale.

În perioada 14 martie – 15 mai se va desfășura autorecenzarea, iar în intervalul 16 mai – 17 iulie vor fi chestionați de un recenzor românii care nu au acces la internet sau nu au un dispozitiv de pe care să răspundă la întrebări.

  AFIS AUTORECENZARE RO (1,9 MiB, 5 hits)

  Chestionar-martor_RPL2021_romana (576,3 KiB, 3 hits)

  Cum sa te autorecenzezi_pas cu pas (306,8 KiB, 9 hits)

Source