În 2022, România a sărbătorit, în premieră, Ziua Națională a Lecturii, instituită de Parlament pe data de 15 februarie și girată de Ministerul Educației, ca răspuns la procentul foarte mic al consumului de carte înregistrat la nivelul țării noastre și al gradului ridicat de analfabetism. Iniţiatorii propunerii legislative devenită lege menţionează că, potrivit statisticilor realizate la nivel naţional şi european, românii, în special copiii şi tinerii, “citesc foarte puţin”: “68,5% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an; 20% dintre români citesc o dată pe lună şi 8% citesc zilnic; 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înţeleg ceea ce citesc, 40% este rata analfabetismului funcţional în România şi aproape 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de Bacalaureat şi au dificultăţi la Evaluările naţionale”, se mai arată pe www.cdep.ro.

Mai mult, școlile din România și-au modificat programul marţea trecută, cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, la cererea ministrului Educației. Învăţătorii şi profesorii au organizat, la orele 11.00 şi 14.00, activităţi la care au participat toţi preşcolarii şi elevii.

Sub motto-ul „Citim împreună!”, Ziua Națională a Lecturii a fost sărbătorită la Comarnic de toți elevii și preșcolarii, dar și de Biblioteca Orășenească „Paul Desphelipon” Comarnic. În școli s-a citit fie la clasă, unde fiecare elev și-a adus de acasă cartea preferată din care a lecturat câteva pagini, fie s-au organizat activități colective de stimulare a lecturii și a dorinței de cunoaștere.

La nivel local, biblioteca orășenească din Comarnic a primit o donație de carte chiar de Ziua Lecturii, cititorii au rămas în sala de lectură a unității să lectureze din cărțile preferate, iar instituția de cultură a luat parte și la o întâlnire a bibliotecarilor din Prahova, cu titlul „Printre cărți, în bibliotecile din Prahova”, organizată online de coordonatorii de la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga”. 

Nici cei mai mici dintre locuitorii orașului nostru nu s-au lăsat mai prejos. Deși nu știu încă să citească, preșcolarii de la Grădinița Nr. 2 Vatra Sat din Comarnic au participat la proiectul „Zilele Cărților Deschise”, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Prahova și derulat pe parcursul a cinci zile. Dintr-un număr total de 550 de lucrări înscrise în proiect, din toate localitățile județului Prahova, preșcolarii Grădiniței nr. 2 din Comarnic au obținut un binemeritat loc II, cu proiectul „Prima mea carte: Cartea culorilor”, realizat sub umbrela motto-ului „Citim Împreună!” și coordonat de prof. înv. primar Adriana Megelea și prof. înv. primar Adriana Bălănică. Un rezultat îmbucurător și demn de toată lauda!  

Ziua de 15 Februarie nu a fost selectată întâmplător pentru a deveni Ziua Lecturii. Este data la care s-au născut două mari personalități ale culturii și educației din țara noastră, care au jucat un rol important în dezvoltarea învățământului românesc, precum și în promovarea lecturii. Aceste două personalități sunt: Titu Maiorescu, fost politician și critic literar, fondatorul societății literare Junimea, și Spiru Haret, care a fost un matematician renumit și fost ministru al Educației, creditat cu dezvoltarea sistemului educațional modern al țării noastre.

Deși motivul organizării acestei Zile Naționale este unul trist și de neimaginat – lipsa interesului pentru lectură, în special în rândul tinerilor – rezultatul nu este unul de trecut cu vederea. Pentru mulți copii și tineri, ziua a însemnat o ocazie să se piardă în poveștile lecturate și, de ce nu, să prindă gustul cititului „de plăcere”. Pentru adulți, în general, a fost ocazia perfecta să se oprească din agitația cotidiană și să-și cufunde mintea într-o carte bună.  Chiar dacă a avut o ușoară conotație „obligatorie”. Poate că de asta are nevoie poporul acesta aflat în continua decădere intelectuală…

Alina Bunghez

Source