MEDICAMENTELE EXPIRATE – OTRAVĂ PENTRU SĂNĂTATE ȘI MEDIU !

 

În vederea prevenirii unor incidente grave, recomandăm cetățenilor să aibă un comportament responsabil în privința medicamentelor expirate.

Este interzisă aruncarea acestora la coșul de gunoi, la chiuvetă, la toaletă, la platformele municipale de deșeuri sau la întâmplare, deoarece poluează grav apa și solul!

Medicamentele expirate vor fi predate farmaciilor.

De asemenea, semnalăm farmaciilor obligativitatea de a afișa disponibilitatea de colectare a medicamentelor expirate de la populație și de a face colectarea acestora. Prevederile sunt menționate în Ordinul ministrului sănătății nr. 119/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 127 din 21 februarie 2014, pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, unde la articolul 38 se precizează: „Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare. Unitățile farmaceutice vor afișa la loc vizibil anunțul privind colectarea gratuită a medicamentelor expirate.”

Întotdeauna asigurați-vă că ați luat măsurile necesare pentru a împiedica accesul copiilor nesupravegheați la medicamentele aflate în locuința dumneavoastră!

La cea mai mică suspiciune de intoxicație cu medicamente apelați numărul de urgență 112 și cereți ajutor medical calificat!

În cazul unei intoxicări cu medicamente, se poate apela și la serviciul telefonic de urgență: TOXAPEL (01)21.061.183, (01)21.062.282 – care funcționează permanent si poate fi apelat de la orice telefon public sau mobil, din toata tara, și unde se pot solicita informații asupra modului de acordare a primului ajutor în cazul intoxicației, până la sosirea echipei medicale sau ajungerea la spital.

Source