Dragobetele, sărbătorit prin talent în inimi de copii și adolescenți
La cumpăna dintre anotimpuri, atunci când pământul începe să se încălzească, dar încă mai sunt petice de zăpadă, când ziua devine mai lungă și frigul mai domol, românii sărbătoresc iubirea. Așa au ales ei să întâmpine primăvara – cu iubire. Iar aceasta e povestea Dragobetelui.
Se spune că Dragobete era un tânăr focos și chipeș, care mergea prin sate și învăța mândrele și flăcăii tainele dragostei. Umblă vorba că acest tânăr ar fi fost chiar băiatul babei Dochia, cea cu nouă cojoace. În vechile legende se spune aşa: cea de-a 24 zi a lui Făurar era începutul anului agricol și, în ziua aceasta anume, Dragobete oficia nunta tuturor animalelor. Iar fetele și băieții îndrăgostiți se întâlneau şi ei tot pe 24 februarie pentru ca povestea lor de dragoste să țină tot anul, precum a necuvântătoarelor.
Datorită asocierii sale cu începutul primăverii, dar și cu sărbătoarea religioasă, în unele zone ale țării, Dragobetele mai este cunoscut și sub denumirile de „Cap de primăvară”, „Granguru”, „Năvalnicul” sau „Sânt Ion de primăvară”.
La Comarnic, Dragobetele a fost sărbătorit, pe 24 Februarie, cum nu se putea mai frumos! Casa de Cultură din Comarnic a fost gazda unui spectacol tematic susținut de elevii talentați din oraș, de la Liceul „Simion Stolnicu” și de la Școala Gimnazială Nr. 2, care au marcat evenimentul cum au știut ei mai bine. Zeci de inimi tinere au petrecut la unison „Ziua Iubirii” la români, au cântat, au dansat, au jucat teatru și și-au făcut declarații de dragoste inopinate. Iar cele mai îndrăgostite cupluri au primit certificate care să le aducă aminte de aceste clipe de amor, peste timp…
Frumusețea, talentul și veselia participanților au fost dovada vie că într-o lume măcinată de durere și răutate, un singur lucru ne mai poate apăra: iubirea!
Alina Bunghez