„Cârnați din topor din Vâlcea” au fost recunoscuți oficial la nivel european, devenind al 15-lea produs românesc cu Indicație Geografică Protejată (IGP), potrivit unui comunicat al Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Preparatul tradițional, afumat cu lemn de fag și sărat cu sare de la Ocnele Mari, se alătură listei produselor românești cu renume internațional.

România mai adaugă un nume în galeria produselor sale tradiționale recunoscute în Uniunea Europeană.

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat Regulamentul (UE) 2025/2259 prin care denumirea „Cârnați din topor din Vâlcea – IGP” este înregistrată în Registrul indicațiilor geografice protejate. Preparatul se alătură astfel celorlalte 14 produse românești deja protejate la nivel european, printre care se numără Magiunul de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Telemea de Ibănești, Salată tradițională cu icre de crap, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda sau Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România.

Citeşte întreaga ştire: Cârnații din topor din Vâlcea au obținut protecție europeană. Rețeta are aproape o sută de ani

Source