Odată distruși, dinții nu se mai regenerează. Deși toată lumea știe acest lucru, realizarea vine de obicei prea târziu, când problemele dentare au avansat și devin dificil de gestionat.
Amânarea tratamentului unei carii poate părea inofensivă la început, dar complicațiile nu întârzie să apară. Ce începe ca o leziune minoră în smalț se poate transforma rapid într-o problemă serioasă, afectând dentina și, în cele din urmă, pulpa dintelui. Acest proces duce la dureri puternice, infecții și necesitatea unor intervenții complexe, precum tratamentele de canal sau chiar extracția dintelui.
Dincolo de durere și disconfort, consecințele netratării cariilor se resimt și financiar. Costurile unui tratament minim invaziv sunt semnificativ mai mici decât cele ale unei proceduri complexe de restaurare sau ale unui implant dentar.
Ce se întâmplă dacă ignori cariile?
De cele mai multe ori, cariile debutează discret, fără simptome evidente. Atunci când apar pe dinții frontali, o persoană poate observa o mică pată întunecată. În schimb, la dinții laterali, cariile sunt mai greu de detectat până când apar cavități în care se blochează resturi alimentare. Sensibilitatea crescută la alimente dulci sau la schimbările de temperatură poate fi, de asemenea, un semnal de alarmă.
Dacă suspectezi că ai carii între dinți, poți face un test simplu cu ața dentară. Dacă firul se agață sau se rupe în timpul utilizării, există o mare probabilitate ca smalțul să fie afectat. În acest caz, este important să nu amâni vizita la clinica stomatologica Bucuresti. Aceeași recomandare se aplică și în cazul în care observi o pată întunecată pe suprafața unui dinte.
Cu cât cariile sunt tratate mai devreme, cu atât intervenția va fi mai simplă și mai puțin costisitoare.
De ce oamenii amână vizita la dentist?
Cariile superficiale de obicei nu provoacă disconfort, așa că pacienții cred că pot aștepta.
Cariile superficiale, detectate în timpul unei examinări de către un stomatolog, pot fi tratate fără durere, uneori chiar și fără utilizarea anesteziei. Acest tratament va menține dintele sănătos pentru o lungă perioadă de timp.
Dacă dintele nu este tratat la timp, cariile continuă să se dezvolte. Nu există nimic care să împiedice bacteriile să continue să se înmulțească, iar procesul pătrunde în straturile profunde ale dentinei și apoi în pulpă. Se dezvoltă pulpita. Adesea există o durere trecătoare, ușoară. Dacă acest semnal este ignorat, pacientul poate avea o „surpriză” neplăcută. Apropo, durerea de dinți este considerată una dintre cele mai severe, alături de migrenă. Cel mai trist lucru este că această durere este greu de atenuat cu analgezice obișnuite fără prescripție medicală. Acesta este momentul în care majoritatea oamenilor îmi fac în sfârșit o programare cu un medic.
În timpul programării, medicul dentist diagnostichează pulpita. Aceasta este o inflamație a țesutului intern al dintelui. În acest caz, plasarea unei plombe nu va mai fi suficientă. Tratamentul se desfășoară în mai multe etape și necesită cel puțin două vizite la dentist.
În timpul primei vizite, medicul deschide cavitatea pumpara și îndepărtează procesul carios. Se efectuează tratament endodontic: pulpa este îndepărtată, canalele sunt lărgite, spălate și obturate.
În etapa următoare, poate fi instalată plomba permanentă. Dar nici aici nu totul este atât de simplu. În primul rând, nu este întotdeauna posibil să se plaseze o plombă. Dacă dintele este grav deteriorat, va trebui să fie restaurat cu o coroană.
Există însă pacienți care reușesc să îndure chiar și durerile unei pulpite. Pulpa este distrusă și durerea chiar dispare. Începe să pară că totul este în regulă. Dar, de fapt, lucrurile nu fac decât să se înrăutățească. Bacteriile pătrund mai adânc în țesuturile din jurul dintelui. Apare parodontita – afectarea țesuturilor periapicale. Poate aparea din nou durerea severă, care se intensifică la mușcătură.
Complicațiile parodontitei pot fi foarte grave. Și pierderea unui dinte nu este cel mai rău lucru. Cu parodontita nu sunt afectate doar țesuturile dure și moi ale dintelui, ci și țesutul osos din jurul vârfurilor rădăcinilor dintelui. Pot apărea umflături, fistulă și infecție în țesuturile moi din jur.
Tratamentul parodontitei este complex, necesită o abordare cuprinzătoare și variază în funcție de gradul de deteriorare.