Cand vine vorba de sauna potrivita, exista mai multe tipuri din care se poate alege, fiecare cu propriile beneficii unice. Doua dintre cele mai populare tipuri de saune sunt saunele traditionale cu aburi in stil finlandez si, cele mai noi si mai moderne – saunele cu infrarosu.
Inainte de toate, trebuie stiut ca exista diferente intre saunele cu infrarosu si saunele cu aburi, fiecare optiune fiind cantarita in functie de preferintele sau scopurile personale ale utilizatorului.

Cand vine vorba de sauna potrivita, exista mai multe tipuri din care se poate alege, fiecare cu propriile beneficii unice. Doua dintre cele mai populare tipuri de saune sunt saunele traditionale cu aburi in stil finlandez si, cele mai noi si mai moderne – saunele cu infrarosu.

Inainte de toate, trebuie stiut ca exista diferente intre saunele cu infrarosu si saunele cu aburi, fiecare optiune fiind cantarita in functie de preferintele sau scopurile  personale ale utilizatorului.

Cum functioneaza o sauna cu aburi?

O sauna traditionala cu aburi, cunoscuta si sub denumirea de „sauna umeda” sau „cabine saune umede”, functioneaza prin generarea aburului, pentru a crea un mediu cald si umed. Caldura umeda creata de aceasta confera utilizatorului o experienta relaxanta si terapeutica. Aburul este creat prin turnarea apei peste rocile incalzite. Pe masura ce vaporii de apa umplu camera, nivelul de umiditate creste.

Pentru a asigura siguranta si confortul, in sauna si cabine saune umede exista panouri de control care permit utilizatorilor sa ajusteze nivelurile de temperatura si umiditate, cuprinse intre 37-48 ° C. Unele saune si cabine saune umede includ, de asemenea, caracteristici precum cromoterapia – terapia cu lumina, ce „inunda” spatiul de culori si creeaza o atmosfera magica – sau aromaterapia, pentru a imbunatati experienta saunei.

Saunele traditionale cu abur au, de obicei, panouri pentru controlul temperaturii care permit utilizatorilor sa ajusteze caldura din interior combinata cu turnarea apei pe roci pentru umiditatea din abur, cu temperaturi de sauna cuprinse intre 71-93 ° C.

Cum functioneaza o sauna cu infrarosu?

Spre deosebire de saunele traditionale care folosesc roci fierbinti sau aburi pentru a crea caldura, saunele cu infrarosu folosesc radiatii infrarosii pentru a crea o experienta terapeutica in sauna.

Radiatia infrarosu este un tip de lumina din spectrul electromagnetic pe care ochii nostri nu il pot vedea, dar corpurile noastre o pot simti sub forma unei calduri.

Incalzitoarele cu infrarosu dintr-o sauna cu infrarosu emit, de obicei, trei lungimi de unda diferite ale radiatiilor infrarosii: aproape, mediu si departe. Fiecare dintre aceste lungimi de unda vine cu beneficii diferite pentru organism.

Radiatiile cu infrarosu apropiat pot ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii si la favorizarea vindecarii ranilor. Radiatia cu infrarosu mediu poate ajuta la imbunatatirea circulatiei si la reducerea durerii si inflamatiei. Radiatiile cu infrarosu indepartate pot ajuta la promovarea relaxarii si detoxifierii.

Temperatura intr-o sauna cu infrarosu este, de obicei, mai mica decat intr-o sauna traditionala, cuprinsa intre 100-140 ° F. Cu toate acestea, deoarece caldura este generata de radiatiile infrarosii, aceasta patrunde mai adanc in corp, oferind o experienta terapeutica mai intensa.

Sauna umeda sau cu infrarosu? Beneficii pentru sanatate

  • Sauna si cabine saune umede

Intr-o baie de aburi, umiditatea ridicata de 100% poate fi deosebit de benefica pentru persoanele cu afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul sau alergiile. Aici, aerul umed ajuta sistemul respirator si faciliteaza o respiratie mai usoara.

Umiditatea din sauna si cabine saune umede poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea sanatatii pielii prin deschiderea porilor, permitand o curatare si detoxifiere mai profunda.

Principalul beneficiu al unei saune cu aburi este faptul ca poate oferi o experienta terapeutica relaxanta ce poate promova relaxarea, imbunatati sanatatea respiratorie si promova bunastarea generala.

  • Sauna cu infrarosu

Unul dintre cele mai mari beneficii ale saunelor cu infrarosu este faptul ca produc caldura uscata, care poate fi mai confortabila decat caldura ridicata a unei saune cu aburi si care poate patrunde mai profund in corp.

Saunele cu infrarosu ajuta, de asemenea, la imbunatatirea circulatiei prin cresterea fluxului de sange catre piele si muschi, ceea ce poate fi deosebit de util pentru persoanele cu artrita sau dureri musculare. Totodata, saunele cu infrarosu pot reduce durerea si rigiditatea prin promovarea recuperarii musculare, ceea ce le face o optiune excelenta pentru sportivi sau persoanele cu dureri cronice.

In plus, saunele cu infrarosu ajuta la promovarea relaxarii prin reducerea nivelului de stres si imbunatatirea starii de spirit. Acest lucru poate fi deosebit de benefic pentru persoanele care sufera de anxietate sau depresie.

In cele din urma, saunele cu infrarosu pot ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii prin promovarea productiei de colagen si cresterea fluxului de sange catre piele. Acest lucru ajuta la reducerea aspectului liniilor fine si a ridurilor si la promovarea unui ten sanatos.

Care sauna este mai benefica? Sauna umeda sau cu infrarosu?

Saunele cu infrarosu par sa aiba cele mai multe beneficii terapeutice pentru utilizarea frecventa. Radiatiile infrarosii patrund mai adanc in corp, favorizand relaxarea, imbunatatirea crculatiei, ameliorarea durerii si detoxifierea. In plus, acestea  sunt mai usor si mai putin costisitoare de operat decat o sauna cu aburi. Alegand un brand fiabil si de inalta calitate, orice utilizator se poate bucura de toate avantajele pentru sanatate ale saunelor infrarosii, in confortul propriei case.

Sauna si cabine saune umede creeaza un mediu terapeutic specific, iar persoanele care cauta experienta traditionala finlandeza se pot bucura mai mult de utilizarea unei saune traditionale. In timp ce multe saune cu infrarosu folosesc cromoterapie si aromaterapie pentru a spori efectul unei experiente traditionale, utilizarea rocilor fierbinti si a aburului pentru a crea caldura, impreuna cu designul caracteristic din lemn, creeaza un mediu de sauna confortabil si primitor, intotdeauna apreciat.

Total Pool (totalpool.ro) – magazin piscine, saune, SPA&Welness – isi intampina clientii cu o gama generoasa de saune cu infrarosu, sauna si cabine saune umede, materiale de constructie saune, accesorii saune si piese de schimb saune, dedicate unei experiente SPA totale.

 

By press