Viața profesională este un aspect foarte important în existența multor oameni, iar salariații au deseori tendința de a se lăsa dominați de ea. Cu toate acestea, randamentul optim poate fi oferit doar în condițiile unei stări psihice și fizice bune. Astfel, angajatorii au toate motivele să încerce să-și determine propriii angajați să aibă grijă de sănătatea lor.
În acest sens, angajații trebuie încurajați să recurgă la modalitățile prin care se pot odihni și relaxa, pentru a-și spori șansele de a se prezenta la locul de muncă în cea mai bună dispoziție posibilă. O astfel de modalitate este concediul. Din nefericire, mulți angajați evită să-și acceseze dreptul la concediu în conformitate cu legile. Iată cum pot fi aceștia convinși să o facă.
Metode pentru încurajarea angajaților să-și ia concediu
Concediul de odihnă este un drept legal pe care angajații firmelor din România îl au. Aceștia pot să-și ia un număr prestabilit de zile libere pe an, însă există și angajați care preferă să nu facă acest lucru. Totuși, interesul angajatorilor este cel de a încuraja salariații să meargă în vacanță, pentru că astfel se promovează bunăstarea lor, reducerea stresului și poate fi îmbunătățită și productivitatea. Iată 3 metode de încurajare a vacanțelor:
- Acordarea de vouchere speciale
Cu un voucher de vacanță le poți oferi angajaților tăi posibilitatea de a se caza în diverse locuri din România. Ei pot, astfel, să scape de grija de a plăti cazarea din salariu. Voucherele pe care le poți oferi sunt disponibile, în prezent, în variante foarte atractive pentru angajații tăi, deoarece oferă posibilități diversificate de organizare a concediilor. Totodată, ele îți pot oferi și beneficii de ordin fiscal.
- Puterea exemplului
Liderii organizației, inclusiv managerii de echipă, joacă un rol semnificativ în influențarea atitudinii angajaților. Dacă liderii demonstrează prin propriul exemplu că luarea zilelor de vacanță este încurajată, iar ei merg în concedii în mod periodic, și angajații vor fi dornici să facă acest lucru. Atitudinea liderilor orientată către un echilibru bun între viața personală și cea profesională este una care îi va face și pe salariați să simtă mai puțină presiune și mai multă deschidere către acest tip de echilibru.
- Suport la revenirea din vacanță
Multe firme le oferă angajaților posibilitatea de a-și alege un coleg care să le țină locul pe parcursul concediului și care să le gestioneze, pe cât posibil, proiectele și relațiile cu partenerii sau clienții. Problema intervine atunci când, la revenirea din concediu, volumul lor de muncă este unul foarte mare și care nu le oferă timp de readaptare. Dacă vrei să le oferi un beneficiu major și un stimulent important angajaților tăi, asigură-le ajutor și pentru câteva zile de la revenirea lor din concediu. Astfel, ei vor avea timp să își intre în ritm și nu va apărea frustrarea care, deseori, îi face să fie reticenți să meargă în concedii.
În concluzie, încurajarea angajaților să-și ia zilele de concediu la care au dreptul prin lege presupune crearea unei culturi organizaționale care să pună accent pe o bună comunicare, înțelegere reciprocă și bunăstarea generală a salariaților. Dacă ai o companie, asigură-te că le oferi angajaților tăi și vouchere de vacanță prin intermediul Pluxee.ro, pentru ca aceștia să aibă și o motivație financiară pentru a-și organiza concediul pe care îl merită!
Sursa foto: Unsplash.com