Cu ocazia Zilei Armatei Române le dorim, tuturor celor ce  poartă cu cinste titlul de militar,  succese  și să demonstreze, de fiecare dată, loialitatea  față de țară și dragostea față de compatrioți !!

La mulți ani!

Ziua Armatei Române a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959 şi este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente.

Armata Română participă cu efective la diverse misiuni internaţionale de sprijinire a păcii sau umanitare şi de combatere a terorismului. Misiunile sunt desfăşurate sub egida NATO, UE şi ONU sau fac parte din angajamente de tip coaliţie internaţională.

Prima participare la operaţii externe s-a înregistrat, sub mandat ONU, în 1991, când Armata României a contribuit cu un spital de campanie la Forţa Multinaţională de Pace din zona Golfului Persic  şi cu observatori militari la Misiunea de Observare ONU din Irak-Kuweit, UNIKOM. Au urmat participări la misiuni şi operaţii conduse de ONU în Congo, Kosovo, India şi Pakistan, New York, Sudanul de Sud, cea mai recentă fiind Misiunea multidimensională integrată de stabilizare din Mali MINUSMA. La această ultimă misiune, România a participat, timp de un an (2019-2020), cu detaşamentul „Carpathian Pumas”, format din 120 de militari cu patru elicoptere IAR-330 L-RM, fiind cea mai substanţială contribuţie a ţării noastre la o misiune ONU. S-a alăturat eforturilor de gestionare şi soluţionare a crizelor din Balcanii de Vest, un detaşament de genişti fiind dislocat în 1996, în operaţia NATO IFOR  din Bosnia şi Herţegovina, pentru a efectua activităţi de deminare, refacere a drumurilor şi a podurilor, de construcţie şi restaurare a unor clădiri.

Armata Română participă, între altele, în Polonia, cu un detaşament de apărare antiaeriană , cu 105 militari şi în Kosovo, în cadrul operaţiei KOSOVO FORCE – KFOR, cu 65 de militari.

Prima participare a României la operaţiuni militare sub drapelul Uniunii Europene a coincis cu prima misiune a organizaţiei, în 2003, în Republica Macedonia de Nord. Ea mai participă la următoarele misiuni şi operaţii conduse de UE: Spania/ Rota (operaţia ATALANTA), Marea Mediterană (operaţia EUNAVFOR MED), Bruxelles/Bangui, Georgia, Belgia/Mons, Somalia, Mali, Mozambic.

Peste 32.000 de militari români au fost dislocaţi, între 2002 şi 2021, în teatrul de operaţii din Afganistan, sub conducerea NATO.

România a avut o prezenţă militară de peste şase ani (2003-2009) în cadrul teatrului de operaţii din Irak. Aproape 10.000 de militari au executat misiuni în cadrul misiunii multinaţionale pentru stabilizarea şi reconstrucţia Irakului „Iraqi Freedom”. Participă, de asemenea, la misiuni de coaliţie, în prezent, în Iordania şi în Irak. În cadrul acestor operaţii şi misiuni, 30 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

Source