Recomandări privind protecția populației pe timpul perioadelor caniculare

 

– Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, efortul fizic intens  între orele 11 – 18;

– Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

– Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;

– Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

– Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide nu prea reci, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

– Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;

– Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) în cantitate mare;

– Consumaţi fructe și legume proaspete (pepene, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă;

– Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinarit, etc).

– Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

– Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

-Cereti sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.

-Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activitătilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Source